За реконструкцију историјских споменика милион евра

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић отворио је данас радове на реконструкцији спомен-комплекса Кадињача код Ужица, и том приликом поручио да би таква места убудуће требало да буду важне туристичке дестинације.

Љајић је истакао да пројекат реконструкције финансира ресорно министарство са четири милиона динара, уз напомену да ће радови бити завршени за два месеца.

Министарство ће ове године, како је најавио, уложити приближно милион евра за реконструкцију различитих историјских споменика који имају туристички значај за Србију.

Он је, указавши на културно-историјски и туристички аспект Кадињаче, оценио да би више требало да подсећамо на антифашистичку традицију наше земље, што подразумева повећање броја школских екскурзија оваквим местима.

Веома је битно да овакви комплекси, попут Кадињаче, постану важне туристичке дестинације, места где ће се стварати нова вредност. Због тога је неопходно више улагати у њих, обогатити их садржајима како би туристи, пре свега млади, имали мотива да их обилазе, рекао је Љајић.

Такође, како је додао, Министарство је спремно да настави са пружањем помоћи Ужицу, комплексу Кадињача и музеју, као и да подржи сваки добар пројекат који ће бити финансијски исплатив.

Потпредседник Владе је нагласио да су туристичке агенције, након увођења ванредног стања у Турској, дужне да путницима који откажу аранжмане врате највећи део средстава, а на туристима је да одлуче да ли ће путовати у ту земљу или не.

Уколико путник откаже путовање, имаће основ за повраћај највећег дела средстава, осим оних стварних трошкова које је агенција имала. Тај основ се сада, увођењем ванредног стања, стекао, а на туристима је дефинитивна одлука да ли ће посетити Турску или неће.

Он је објаснио да све док се не прогласи ванредно стање у некој земљи, туристичке агенције немају обавезу да враћају новац за уплаћене аранжмане.

Љајић је подсетио на то да сви који су већ отпутовали и они који намеравају да путују могу да се обрате на дежури телефон и затраже савете.

Према његовим речима, ситуација се прати и представници ресорног министарства су у контакту са агенцијама и путницима, и благовремено ће доносити потребне одлуке.