Savić: Zakon o informacionoj bezbednosti uskoro na javnoj raspravi

Pomoćnik ministra za informaciono društvo Sava Savić rekao je na konferenciji BISEC 2015 da će se nacrt Zakona o informacionoj bezbednosti, koji će bliže urediti ulogu i odgovornost države, privrede i civilnog društva u oblasti bezbednosti informacija, uskoro će se naći na javnoj raspravi.

Savić: Zakon o informacionoj bezbednosti uskoro na javnoj raspravi

On je na konferenciji BISEC 2015 o bezbednosti informacija, koju Univerzitet Metropoliten organizuje sedmu godinu, precizirao da pripadamo informacionom društvu, zasnovanom na znanju, mogućnostima brze razmene informacija, za koje geografske granice prestaju da važe, i da se informaciono-komunikacione tehnologije sve više koriste u svakodnevnom poslovanju. On je dodao i da digitalna ekonomija predstavlja četvrtu revoluciju u istoriji čovečanstva i da je digitalno tržište u eksponencijalnom rastu.

Strategijom razvoja informacionog društva u Republici Srbiji do 2020. godine koju je donela Vlada Republike Srbije, oblast informacione bezbednosti je prepoznata kao jedan od šest prioriteta razvoja informacionog društva, naglasio je Savić.

Predavači i gosti ovog skupa kao eminentni stručnjaci iz oblasti bezbednosti informacionih i komunikacinih sistema govorili su na temu bezbednosti poslovnih sistema, bezbednosti telekomunikacija, bezbednosti mobilnih platformi, pametnih uređaja i komunikacija itd.

Ministarstvo kontinuirano sprovodi Konkurse namenjene nevladinim nedobitnim organizacijama gde je jedna od tema bezbednost dece na internetu dajući tim putem doprinos da se deca od najranijeg detinjstva uče ponašanju u virtuelnom svetu, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo.

Konferencija u organizaciji univerziteta Metropolitan i Matematičkog instituta SANU, ima za cilj da da poveže sektor privrede, javni sektor i akademske krugove u oblasti bezbednosti informacionih i komunikacionih sistema uzimajući u obzir savremene standarde u pomenutoj oblasti i najnovije informacione i komunikacione tehnologije u praksi.