Савић: Закон о информационој безбедности ускоро на јавној расправи

Помоћник министра за информационо друштво Сава Савић рекао је на конференцији BISEC 2015 да ће се нацрт Закона о информационој безбедности, који ће ближе уредити улогу и одговорност државе, привреде и цивилног друштва у области безбедности информација, ускоро ће се наћи на јавној расправи.

Савић: Закон о информационој безбедности ускоро на јавној расправи

Он је на конференцији BISEC 2015 о безбедности информација, коју Универзитет Метрополитен организује седму годину, прецизирао да припадамо информационом друштву, заснованом на знању, могућностима брзе размене информација, за које географске границе престају да важе, и да се информационо-комуникационе технологије све више користе у свакодневном пословању. Он је додао и да дигитална економија представља четврту револуцију у историји човечанства и да је дигитално тржиште у експоненцијалном расту.

Стратегијом развоја информационог друштва у Републици Србији до 2020. године коју је донела Влада Републике Србије, област информационе безбедности је препозната као један од шест приоритета развоја информационог друштва, нагласио је Савић.

Предавачи и гости овог скупа као еминентни стручњаци из области безбедности информационих и комуникациних система говорили су на тему безбедности пословних система, безбедности телекомуникација, безбедности мобилних платформи, паметних уређаја и комуникација итд.

Министарство континуирано спроводи Конкурсе намењене невладиним недобитним организацијама где је једна од тема безбедност деце на интернету дајући тим путем допринос да се деца од најранијег детињства уче понашању у виртуелном свету, рекао је помоћник министра за информационо друштво.

Конференција у организацији универзитета Метрополитан и Математичког института САНУ, има за циљ да да повеже сектор привреде, јавни сектор и академске кругове у области безбедности информационих и комуникационих система узимајући у обзир савремене стандарде у поменутој области и најновије информационе и комуникационе технологије у пракси.