Отворена TAIEX радионица на тему електронске идентификације и услуга од поверења у електронским трансакцијама

Помоћник министра за информационо друштво Сава Савић отворио је TAIEX радионицу, коју Министарство трговине, туризма и телекомуникација организује у сарадњи са Европском комисијом, и том приликом истакао да је Република Србија начинила крупне кораке у преласку са папирног на електронско пословање.

Савић је учесницима представио мере које је Република Србија предузела у области информационог друштва и будуће планове у овој области.

Циљ радионице која се одржава у Београду 8. и 9. септембра је да експерти Европске комисије пренесу своја знања и искуства представницима државе и привреде који се баве електронском идентификацијом и услугама од поверења, и да се разговора о свим питањима значајним за примену Уредбе ЕУ о електронској иденитификацији и услугама од поверења у електронским трансакцијама (Уредба eIDAS).

Отворена TAIEX радионица на тему електронске идентификације и услуга од поверења у електронским трансакцијама

“Уредба eIDAS садржи решења која су потпунија и прилагођенија у односу на претходно важеће прописе ЕУ, и управо те одредбе Република Србија планира да усвоји и примени, и тако иде у корак са технолошки развијеним земљама”, рекао је помоћник министра за информационо друштво.

Савић је нагласио и да електронско пословање омогућује да држава, привреда и грађани врше послове много брже, ефикасније и јефтиније, и додао да се путем електронске идентификације и услуга од поверења у електронском пословању (електронски потпис, електронски печат, препоручена електронска достава, електронски временски жиг…) постиже веће поуздање и масовнија употреба нових технологија.

Поред наведеног, Савић је представио и тренутно важеће прописе у области електронског потписа и електронског документа, и обавестио присутне да је јавна расправа о Нацрту закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању започела 7. септембра 2016. године и да траје до 30. септембра 2016. године, као и да је да је текст Нацрта закона доступан на сајту Министарства www.mtt.gov.rs и Порталу еУправа www.euprava.gov.rs. Констатовано је да TAIEX радионица представља један од корака у изради што квалитетнијег текста Нацрта закона.

Током радионице експерти Европске комисије представили су решења из Уредбе еИДАС, аката којим се ближе уређују питања из уредбе, као и искуства земаља ЕУ, а присутни на скупу су разговарали са експертима о свим питањима која су значајна за примену прописа у овој области.

Радионици су присуствовали експерти Европске комисије, представници радне групе која је сачинила Нацрт закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању, представници државних органа, сертификационих тела за издавање квалификованог електронског потписа и делегације Европске комисије.