Otvorena TAIEX radionica na temu elektronske identifikacije i usluga od poverenja u elektronskim transakcijama

Pomoćnik ministra za informaciono društvo Sava Savić otvorio je TAIEX radionicu, koju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizuje u saradnji sa Evropskom komisijom, i tom prilikom istakao da je Republika Srbija načinila krupne korake u prelasku sa papirnog na elektronsko poslovanje.

Savić je učesnicima predstavio mere koje je Republika Srbija preduzela u oblasti informacionog društva i buduće planove u ovoj oblasti.

Cilj radionice koja se održava u Beogradu 8. i 9. septembra je da eksperti Evropske komisije prenesu svoja znanja i iskustva predstavnicima države i privrede koji se bave elektronskom identifikacijom i uslugama od poverenja, i da se razgovora o svim pitanjima značajnim za primenu Uredbe EU o elektronskoj idenitifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskim transakcijama (Uredba eIDAS).

Otvorena TAIEX radionica na temu elektronske identifikacije i usluga od poverenja u elektronskim transakcijama

“Uredba eIDAS sadrži rešenja koja su potpunija i prilagođenija u odnosu na prethodno važeće propise EU, i upravo te odredbe Republika Srbija planira da usvoji i primeni, i tako ide u korak sa tehnološki razvijenim zemljama”, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo.

Savić je naglasio i da elektronsko poslovanje omogućuje da država, privreda i građani vrše poslove mnogo brže, efikasnije i jeftinije, i dodao da se putem elektronske identifikacije i usluga od poverenja u elektronskom poslovanju (elektronski potpis, elektronski pečat, preporučena elektronska dostava, elektronski vremenski žig…) postiže veće pouzdanje i masovnija upotreba novih tehnologija.

Pored navedenog, Savić je predstavio i trenutno važeće propise u oblasti elektronskog potpisa i elektronskog dokumenta, i obavestio prisutne da je javna rasprava o Nacrtu zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju započela 7. septembra 2016. godine i da traje do 30. septembra 2016. godine, kao i da je da je tekst Nacrta zakona dostupan na sajtu Ministarstva www.mtt.gov.rs i Portalu eUprava www.euprava.gov.rs. Konstatovano je da TAIEX radionica predstavlja jedan od koraka u izradi što kvalitetnijeg teksta Nacrta zakona.

Tokom radionice eksperti Evropske komisije predstavili su rešenja iz Uredbe eIDAS, akata kojim se bliže uređuju pitanja iz uredbe, kao i iskustva zemalja EU, a prisutni na skupu su razgovarali sa ekspertima o svim pitanjima koja su značajna za primenu propisa u ovoj oblasti.

Radionici su prisustvovali eksperti Evropske komisije, predstavnici radne grupe koja je sačinila Nacrt zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, predstavnici državnih organa, sertifikacionih tela za izdavanje kvalifikovanog elektronskog potpisa i delegacije Evropske komisije.