Dan devojaka u IKT-u

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obeležava Međunarodni dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama („ICT Girls Day“) u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić na Malom Kalemegdanu. Manifestaciji prisustvuju učenice osnovnih škola iz Uba, Šapca, Zrenjanina i Smedereva.

Na panelima koji će tom prilikom biti održani, uspešne predstavnice iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija zaposlene u državnom sektoru, obrazovanju, privredi, kao i preduzetnice i aktiviskinje, predstaviće se učenicama, a u izložbenom prostoru paviljona Cvijeta Zuzorić biće prikazane fotografije tih učenica na temu „Digitalno kreativna“.

Manifestaciju će svečano otvoriti državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Dan devojaka u IKT-u (Girls in ICT Day) je projekat Globalne mreže žena u IKT-u, uspostavljen pod okriljem Međunarodne unije za telekomunikacije, na predlog Republike Srbije, 2010. godine. Ovaj dan se obeležava u celom svetu svakog četvrtog četvrtka u aprilu, ove godine 28. aprila, sa ciljem da se devojčicama i devojkama približe zanimanja u oblasti informacionih i telekomunikacionih tehnologija, prirodnih nauka i inženjerstva.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Dan devojaka u IKT-u u 2016, obeležava u okviru programa IT Dame koji je deo kampanje za razvoj informacionog društva PAMETNO&BEZBEDNO/SMART&SAFE.