Zajedničkim radom do prevazilaženja negativnih efekata masovnog turizma na životnu sredinu

Pomoćnik ministra za turizam Renata Pindžo rekla je danas na seminaru za upravljače zaštićenih područja da akteri iz resora turizma i životne sredine moraju na svim nivoima da rade zajedno kako bi se prevazišli ukupni negativni efekti masovnog turizma na životnu sredinu.

Pindžo je na seminaru ,,Stavljanje razvoja zaštićenih područja u funkciju turizma” koji se 4. i 5. oktobra održava na Staroj planini podsetila da turizam kao svetski fenomen i jedna od najbitnijih delatnosti savremenog drustva beleži brojne pozitivne rezultate poslednjih godina, a da će prema predvidjanjima Svetske turističke organizacije do 2030. godine širom sveta putovati 1,8 milijardi turista.

„Kao jedan od mnogobrojnih trendova u turizmu, ekoturizam doživljava veliku ekspanziju u funkciji odrzivog razvoja. Posebno imajući u vidu da neki oblici turizma predstavljaju odraz novih vrednosti koje se odnose na važnost aktivnosti na otvorenom prostoru, boravak u čistoj i nezagadjenoj životnoj sredini i povećanje svesti o ekološkom problemu”, izjavila je ona.

Seminar su osmi put za redom organizovali Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, JP Srbijašume i Zavod za zaštitu prirode Srbije.