Заједничким радом до превазилажења негативних ефеката масовног туризма на животну средину

Помоћник министра за туризам Рената Пинџо рекла је данас на семинару за управљаче заштићених подручја да актери из ресора туризма и животне средине морају на свим нивоима да раде заједно како би се превазишли укупни негативни ефекти масовног туризма на животну средину.

Пинџо је на семинару ,,Стављање развоја заштићених подручја у функцију туризма” који се 4. и 5. октобра одржава на Старој планини подсетила да туризам као светски феномен и једна од најбитнијих делатности савременог друства бележи бројне позитивне резултате последњих година, а да ће према предвидјањима Светске туристичке организације до 2030. године широм света путовати 1,8 милијарди туриста.

„Као један од многобројних трендова у туризму, екотуризам доживљава велику експанзију у функцији одрзивог развоја. Посебно имајући у виду да неки облици туризма представљају одраз нових вредности које се односе на важност активности на отвореном простору, боравак у чистој и незагадјеној животној средини и повећање свести о еколошком проблему”, изјавила је она.

Семинар су осми пут за редом организовали Министарство пољопривреде и заштите животне средине, ЈП Србијашуме и Завод за заштиту природе Србије.