Уз подршку Европске уније унапређено електронско пословање у Србији

На данашњој завршној конференцији “Развој електронског пословања у Србији – достигнућа и изазови”, ознаку поверења у електронској трговини (Е-Трустмарк) је добило тридесет малих и средњих предузећа и предузетника.

Захваљујући подршци Европске уније кроз пројекат Развој електронског пословања, у протекле две године, укупно 66 малих и средњих предузећа и предузетника добило је ознаку поверења која представља иницијативу за увођење Е-Трустмарк принципа и пракси у пословну заједницу Србије.

Уводна излагања одржали су Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације Европске уније у Србији, Весна Ковач, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Катарина Обрадовић Јовановић, помоћник министра у Министарству привреде и Маја Пејчић, директорка Сектора за управљање пројектима Развојне агенције Србије.

Током протекле две године, пројекат је пружио подршку малим и средњим предузећима кроз приближавање концепта електронске трговине, електронског пословања и дигиталних апликација који могу искористити као иновативно средство за повећање конкурентности и снижење трошкова пословања као и у оснаживању потрошача да користе електронску трговину. Поред увођења ознаке поверења за мала и средња предузећа (МСП), пројекат је организовао бројне радионице и тренинге за више од 700 представника МСП о електронском пословању и електронској трговини.

За око 1000 представника државних институција одржано је 35 радионица о значају дигиталне екомоније, електронског пословања и електронске трговине, борби против сајбер криминала. Објављено је 9 брошура и корисних приручника о овим темама које су дистрибуиране свим корисницима пројекта.

У циљу повећања поверења е-потрошача у е-трговину, израђена је интернет платформа за безбеднију куповину www.e-dukator.rs на којој грађани могу да се едукују и информишу о својим правима кад купују на интернету. Више од 2000 грађана добило је сертификат на овој платформи о својим потрошачким правима, а преко 6000 пратилаца на друштвеној мрежи Фејсбук едуковано је о куповини на интернету. Урађен је и портал www.eposlovanjesrbija.rs на коме се налазе бројни текстови и корисни чланци о разним аспектима е-пословања и е-трговине у свету и Србији. Портал ће надаље одржавати Развојна агенција Србије и Министарство трговине у циљу промоције дигиталне економије и подршке МСП у Србији.

У другом делу конференције, о е-фактурисању говорио је Панајотис Зафиропулос, главни експерт на пројекту док је о будућности Е-Трустамрк у Србији говорио Небојша Ђурић из Центра за развој е-трговине и заштиту потрошача на Интернету из Новог Сада. Представници малих и средњих предузећа – Музеј театар д.о.о. и Вирид д.о.о. представили су значај сарадње са пројектом у добијању ознаке поверења у е-трговини.

Конференцијом, којој је присуствовало више од 150 учесника, обележен је и завршетак пројектних активности.

Пројекат је део великог програма помоћи Европске уније сектору малих и средњих предузећа у Србији. Током последњих 15 година Европска унија уложила је 78 милиона евра у пројекте који су имали за циљ да ојачају приватни сектор, а посебно мала и средња предузећа.