Uz podršku Evropske unije unapređeno elektronsko poslovanje u Srbiji

Na današnjoj završnoj konferenciji “Razvoj elektronskog poslovanja u Srbiji – dostignuća i izazovi”, oznaku poverenja u elektronskoj trgovini (E-Trustmark) je dobilo trideset malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Zahvaljujući podršci Evropske unije kroz projekat Razvoj elektronskog poslovanja, u protekle dve godine, ukupno 66 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika dobilo je oznaku poverenja koja predstavlja inicijativu za uvođenje E-Trustmark principa i praksi u poslovnu zajednicu Srbije.

Uvodna izlaganja održali su Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Vesna Kovač, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu privrede i Maja Pejčić, direktorka Sektora za upravljanje projektima Razvojne agencije Srbije.

Tokom protekle dve godine, projekat je pružio podršku malim i srednjim preduzećima kroz približavanje koncepta elektronske trgovine, elektronskog poslovanja i digitalnih aplikacija koji mogu iskoristiti kao inovativno sredstvo za povećanje konkurentnosti i sniženje troškova poslovanja kao i u osnaživanju potrošača da koriste elektronsku trgovinu. Pored uvođenja oznake poverenja za mala i srednja preduzeća (MSP), projekat je organizovao brojne radionice i treninge za više od 700 predstavnika MSP o elektronskom poslovanju i elektronskoj trgovini.

Za oko 1000 predstavnika državnih institucija održano je 35 radionica o značaju digitalne ekomonije, elektronskog poslovanja i elektronske trgovine, borbi protiv sajber kriminala. Objavljeno je 9 brošura i korisnih priručnika o ovim temama koje su distribuirane svim korisnicima projekta.

U cilju povećanja poverenja e-potrošača u e-trgovinu, izrađena je internet platforma za bezbedniju kupovinu www.e-dukator.rs na kojoj građani mogu da se edukuju i informišu o svojim pravima kad kupuju na internetu. Više od 2000 građana dobilo je sertifikat na ovoj platformi o svojim potrošačkim pravima, a preko 6000 pratilaca na društvenoj mreži Fejsbuk edukovano je o kupovini na internetu. Urađen je i portal www.eposlovanjesrbija.rs na kome se nalaze brojni tekstovi i korisni članci o raznim aspektima e-poslovanja i e-trgovine u svetu i Srbiji. Portal će nadalje održavati Razvojna agencija Srbije i Ministarstvo trgovine u cilju promocije digitalne ekonomije i podrške MSP u Srbiji.

U drugom delu konferencije, o e-fakturisanju govorio je Panajotis Zafiropulos, glavni ekspert na projektu dok je o budućnosti E-Trustamrk u Srbiji govorio Nebojša Đurić iz Centra za razvoj e-trgovine i zaštitu potrošača na Internetu iz Novog Sada. Predstavnici malih i srednjih preduzeća – Muzej teatar d.o.o. i Virid d.o.o. predstavili su značaj saradnje sa projektom u dobijanju oznake poverenja u e-trgovini.

Konferencijom, kojoj je prisustvovalo više od 150 učesnika, obeležen je i završetak projektnih aktivnosti.

Projekat je deo velikog programa pomoći Evropske unije sektoru malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Tokom poslednjih 15 godina Evropska unija uložila je 78 miliona evra u projekte koji su imali za cilj da ojačaju privatni sektor, a posebno mala i srednja preduzeća.