Usvojen akcioni plan Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za razvoj turizma

Na upravo zavšenom 38. Međunarodnom sajmu turizma usvojen je plan zajedničkih aktivnosti Radne grupe za saradnju u oblasti turizma Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju za period od 2016-2018.godine.

Plan su potpisale pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo i direktorka Departmana turizma i regionalne politike Ministarstva kulture Ruske Federacije Olga Jarilova. Dokumentom je utvrđeno da će radna grupa ubuduće raditi u oblasti razvoja turističke razmene, promovisanja nacionalne turističke ponude, podrške nacionalnih turističkih izložbi, zakonske regulative i investiranja u turizam.

Usvojen akcioni plan Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za razvoj turizma

,,U narednom periodu, cilj nam je unapređenje turističkog prometa izmedju dve zemlje. Broj ruskih turista, ukoliko izuzmeno 2015. godinu je u porastu i mi verujemo da Srbija sve zahtevnijim ruskim turistima može da ponudi interesantne turističke proizvode. Ruska federacija je za Srbiju jedno od najznačajnijih emitivnih tržišta, imajući u vidu veliki politički i ekonomski značaj saradnje naših država i tradicionalno dobre prijateljske odnose “, izjavila je pomoćnica ministra nakon sastanka.

Pindžo je takođe istakla da se tokom sastanka govorilo i o mogućnostima otvaranja predstavništva za turizam u okviru Ruskog doma u Beogradu koji bi pored naše zemlje bio centar i za zemlje iz regiona. Ističući značaj promocije Srbije kao turističke destinacije, Pindžo je zaključila da je važno da nam ruski prijatelji pomognu da naše ograničene budžete valorizujemo, usmeravajući nas na najbolje kanale promovisanja na velikom ruskom tržištu.
Direktortorka Departmana turizma i regionalne politike Ministarstva kulture Ruske Federacije Olga Jarilova, govoreći o karakteristikama srpskog i ruskog naroda, naročito kada je reč o religiji i kulturnoj baštini, predložila je zajedničko definisanje kulturno-turističkih ruta koje bi bile sertifikovane od strane Saveta Evrope posebno kada je reč o duhovnom nasleđu. Jarilova, koja je pohvalila domaćine Sajma za organizaciju i veliki broj izlagača, istakla je da će u narednom periodu voditi razgovore oko učestvovanja Ruske federacije na 39. Sajmu turizma u Beogradu naredne godine.
Tokom sastanka, govorilo se i o konkretnim predlozima gde bi se već narednog meseca na Sajmu turizma u Moskvi, realizovao sastanak između turoperatera koji bi napravili konkretne planove za bolju dostupnost naše zemlje ruskim turistima.

Plan zajedničkih aktivnosti imaće za cilj jačanje prijateljskih veza između naroda dve zemlje, kao i razvoj ekonomskog i turističkog potencijala obe države.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2015. godini registrovano je 41.623 dolazaka turista iz Ruske Federacije, što je smanjenje od skoro 18 odsto u odnosu na 2014. godinu. Turisti iz Ruske Federacije učestvuju sa 3,78 odsto u ukupnom broju dolazaka stranih turista. U 2014. godini, evidentirano je 50.571 dolazaka turista iz Rusije, što je bio porast od 17,4 odsto u odnosu na 2013. godinu.