Усвојен акциони план Међувладиног српско-руског комитета за развој туризма

На управо завшеном 38. Међународном сајму туризма усвојен је план заједничких активности Радне групе за сарадњу у области туризма Међувладиног српско-руског комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу за период од 2016-2018.године.

План су потписале помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација Рената Пинџо и директорка Департмана туризма и регионалне политике Министарства културе Руске Федерације Олга Јарилова. Документом је утврђено да ће радна група убудуће радити у области развоја туристичке размене, промовисања националне туристичке понуде, подршке националних туристичких изложби, законске регулативе и инвестирања у туризам.

Усвојен акциони план Међувладиног српско-руског комитета за развој туризма

,,У наредном периоду, циљ нам је унапређење туристичког промета измедју две земље. Број руских туриста, уколико изузмено 2015. годину је у порасту и ми верујемо да Србија све захтевнијим руским туристима може да понуди интересантне туристичке производе. Руска федерација је за Србију једно од најзначајнијих емитивних тржишта, имајући у виду велики политички и економски значај сарадње наших држава и традиционално добре пријатељске односе “, изјавила је помоћница министра након састанка.

Пинџо је такође истакла да се током састанка говорило и о могућностима отварања представништва за туризам у оквиру Руског дома у Београду који би поред наше земље био центар и за земље из региона. Истичући значај промоције Србије као туристичке дестинације, Пинџо је закључила да је важно да нам руски пријатељи помогну да наше ограничене буџете валоризујемо, усмеравајући нас на најбоље канале промовисања на великом руском тржишту.
Директорторка Департмана туризма и регионалне политике Министарства културе Руске Федерације Олга Јарилова, говорећи о карактеристикама српског и руског народа, нарочито када је реч о религији и културној баштини, предложила је заједничко дефинисање културно-туристичких рута које би биле сертификоване од стране Савета Европе посебно када је реч о духовном наслеђу. Јарилова, која је похвалила домаћине Сајма за организацију и велики број излагача, истакла је да ће у наредном периоду водити разговоре око учествовања Руске федерације на 39. Сајму туризма у Београду наредне године.
Током састанка, говорило се и о конкретним предлозима где би се већ наредног месеца на Сајму туризма у Москви, реализовао састанак између туроператера који би направили конкретне планове за бољу доступност наше земље руским туристима.

План заједничких активности имаће за циљ јачање пријатељских веза између народа две земље, као и развој економског и туристичког потенцијала обе државе.

Према подацима Републичког завода за статистику, у 2015. години регистровано је 41.623 долазака туриста из Руске Федерације, што је смањење од скоро 18 одсто у односу на 2014. годину. Туристи из Руске Федерације учествују са 3,78 одсто у укупном броју долазака страних туриста. У 2014. години, евидентирано је 50.571 долазака туриста из Русије, што је био пораст од 17,4 одсто у односу на 2013. годину.