Унапређење економске сарадње са Албанијом

У складу са Споразумом о трговини и економској сарадњи, у Београду je 15. и 16. априла 2015. године одржано прво заседање Мешовите комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Републике Албаније.

Српску делегацију предводио је Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, а албанску Бруниљда Паскаљи, заменица министра за економски развој, трговину и предузетништво.

Разговори на заседању обухватили су анализу и могућности за даљи развој сарадње у областима од обостраног интереса и то: трговина, инвестиција, инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, заштите животне средине, информационих технологија и туризма.

Договорено је да се до краја ове године усагласе и потпишу: Споразум о међународном друмском превозу лица и ствари, Споразум о сарадњи у области туризма, Меморандум о сарадњи у области енергетике и Меморандум о разумевању о сарадњи у области заштите животне средине.

Најављене су заједничке активности у циљу стварања услова за почетак примене недавно потписаног Споразума у области царинске сарадње и сузбијања цариснких прекршаја између две земље.

Разговарано је о могућностима реализације стратешки значајних пројеката на регионалном нивоу у областима путне и железничке инфраструктуре, као и енергетске инфраструктуре.

Када је у питању сарадња по основу мултилатералног ЦЕФТА споразума, чије су обе земље чланице, размотрене су могућности за превазилажење препрека насталих у пласману лекова на тржиште Републике Албаније, као и оних које су евидентиране као нецаринске баријере међусобној трговини у оквиру ЦЕФТА.