Unapređenje ekonomske saradnje sa Albanijom

U skladu sa Sporazumom o trgovini i ekonomskoj saradnji, u Beogradu je 15. i 16. aprila 2015. godine održano prvo zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju između Republike Srbije i Republike Albanije.

Srpsku delegaciju predvodio je Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, a albansku Bruniljda Paskalji, zamenica ministra za ekonomski razvoj, trgovinu i preduzetništvo.

Razgovori na zasedanju obuhvatili su analizu i mogućnosti za dalji razvoj saradnje u oblastima od obostranog interesa i to: trgovina, investicija, infrastrukture, energetike, poljoprivrede, zaštite životne sredine, informacionih tehnologija i turizma.

Dogovoreno je da se do kraja ove godine usaglase i potpišu: Sporazum o međunarodnom drumskom prevozu lica i stvari, Sporazum o saradnji u oblasti turizma, Memorandum o saradnji u oblasti energetike i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

Najavljene su zajedničke aktivnosti u cilju stvaranja uslova za početak primene nedavno potpisanog Sporazuma u oblasti carinske saradnje i suzbijanja carisnkih prekršaja između dve zemlje.

Razgovarano je o mogućnostima realizacije strateški značajnih projekata na regionalnom nivou u oblastima putne i železničke infrastrukture, kao i energetske infrastrukture.

Kada je u pitanju saradnja po osnovu multilateralnog CEFTA sporazuma, čije su obe zemlje članice, razmotrene su mogućnosti za prevazilaženje prepreka nastalih u plasmanu lekova na tržište Republike Albanije, kao i onih koje su evidentirane kao necarinske barijere međusobnoj trgovini u okviru CEFTA.