U Somboru puštena u rad nova digitalna emisiona stanica

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je, otvarajući emisionu stanicu u Somboru, da današnjim puštanjem u rad stanica u Somboru i Kikindi zaokružujemo pokrivenost digitalizacijom sa skoro 99 posto. On je dodao da je cilj da se ostvari pokrivenost od 100 posto, a da bi se to postiglo potrebno je da se pokriju još neka područja: Markovac, Malo Središte i deo Velikog Središta.

Ljajić je najavio da će to biti završeno tokom naredne godine. Tada će pokrivenost Vojvodine biti sto posto.

„Sa ove dve emisione stanice mi ostvarujemo pokrivenost i u pograničnim područjima sa Rumunijom, Mađarskom, Hratskom. To je važno, jer će srpsko stanovništvo u tom području moći da prati TV programe iz Srbije. To je 9 nacionalnih programa plus 4 regionalne i lokalne televizije. Što se Srbije tiče, mi ćemo sada imati pokrivenost od 98, 37 posto. Standard je 95 posto. Pokušaćemo to još da povećamo. Tako i mi dovodimo do kraja proces digitalizacije Srbije, koji je formalno okončan 7. juna prošle godine, u trenutku kada smo ostvarili pokrivenost od 95 posto“ kazao je on.

U Somboru puštena u rad nova digitalna emisiona stanica

Ministar je kazao da su ukupno 224 emisione stanice kod nas opremljene najmodernijom digitalnom tehnologijom po najvišim evropskim standardima.

„Zato neće biti potrebe da u narednih nekoliko godina nabavljamo novu opremu. Još 1960. godine, na konferenciji u Stokholmu napravljen je plan o najvećim emisionim stanicama u Evropi, ali se iz različitih razloga čekalo podizanje ovih stanica kod nas. Zato je ovo istorijski događaj“, rekao je on.

Ljajić je zaključio da je to ogromna korist za građane Srbije, jer sada mogu sa sobnom antenom u proseku da prate oko 13 programa, a negde i više, besplatno. Za državu je to isto korist, jer je ostvareno do sada 100 miliona evra od prodaje etra. EBRD je projekat digitalizacije podržao kreditom od 24 miliona evra. Pored ovog kredita, obezbeđena su i sredstva Vlade Slovačke.

Ljajić je pohvalio izvođače što su uspeli da uštede, pa je kredit smanjen na 18 miliona.
Direktor EBRD za Srbiju Danijel Berg, zadovoljan je saradnjom s ministrom Rasimom Ljajićem i direktorom JP „Emisiona tehnika i veze“ Brankom Gogićem.

„Oni su omogućili da se projekat završi na vreme i da se uštedi. Digitalizacija je za Srbiju važna, jer jača njenu poziciju na tržištu i otvara joj tržišta za pružanje novih televizijskih usluga“ kazao je Berg.

Događaju je prisustvovala i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.