У Сомбору пуштена у рад нова дигитална емисиона станица

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је, отварајући емисиону станицу у Сомбору, да данашњим пуштањем у рад станица у Сомбору и Кикинди заокружујемо покривеност дигитализацијом са скоро 99 посто. Он је додао да је циљ да се оствари покривеност од 100 посто, а да би се то постигло потребно је да се покрију још нека подручја: Марковац, Мало Средиште и део Великог Средишта.

Љајић је најавио да ће то бити завршено током наредне године. Тада ће покривеност Војводине бити сто посто.

„Са ове две емисионе станице ми остварујемо покривеност и у пограничним подручјима са Румунијом, Мађарском, Хратском. То је важно, јер ће српско становништво у том подручју моћи да прати ТВ програме из Србије. То је 9 националних програма плус 4 регионалне и локалне телевизије. Што се Србије тиче, ми ћемо сада имати покривеност од 98, 37 посто. Стандард је 95 посто. Покушаћемо то још да повећамо. Тако и ми доводимо до краја процес дигитализације Србије, који је формално окончан 7. јуна прошле године, у тренутку када смо остварили покривеност од 95 посто“ казао је он.

У Сомбору пуштена у рад нова дигитална емисиона станица

Министар је казао да су укупно 224 емисионе станице код нас опремљене најмодернијом дигиталном технологијом по највишим европским стандардима.

„Зато неће бити потребе да у наредних неколико година набављамо нову опрему. Још 1960. године, на конференцији у Стокхолму направљен је план о највећим емисионим станицама у Европи, али се из различитих разлога чекало подизање ових станица код нас. Зато је ово историјски догађај“, рекао је он.

Љајић је закључио да је то огромна корист за грађане Србије, јер сада могу са собном антеном у просеку да прате око 13 програма, а негде и више, бесплатно. За државу је то исто корист, јер је остварено до сада 100 милиона евра од продаје етра. ЕБРД је пројекат дигитализације подржао кредитом од 24 милиона евра. Поред овог кредита, обезбеђена су и средства Владе Словачке.

Љајић је похвалио извођаче што су успели да уштеде, па је кредит смањен на 18 милиона.
Директор ЕБРД за Србију Данијел Берг, задовољан је сарадњом с министром Расимом Љајићем и директором ЈП „Емисиона техника и везе“ Бранком Гогићем.

„Они су омогућили да се пројекат заврши на време и да се уштеди. Дигитализација је за Србију важна, јер јача њену позицију на тржишту и отвара јој тржишта за пружање нових телевизијских услуга“ казао је Берг.

Догађају је присуствовала и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.