U prvih šest meseci 802 kontrole turističkih agencija

Načelnik odeljenja turističke inspekcije za Beograd Aleksandar Radović rekao je da su u prvih šest meseci sprovedene 802 kontrole turističkih agencija od čega je bilo 514 kontrola organizatora putovanja, 264 kontrole posrednika i 24 kontrole turistički putovanja za sopstvene potrebe.

Radović je na konferenciji za novinare u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta naveo da je podneto 88 zahteva sudiji za prekršaje, kao i da je doneto 21 rešenje o privremenoj zabrani obavljanja delatnost, 39 rešenja o nalaganju otklanjanja nepravilnosti i jedno o zabrani oglašavanja.

Takođe, kontrolisane su i usluge turističkih vodiča, a od 87 slučajeva zatekli su četiri slučaja nepravilnosti.

Prema njegovim rečima, ove godine oduzeta je jedna licenca turističkoj agenciji zbog težih povreda odredbi zakona o turizmu, a na predlog turističke inspekcije započeti su postupci za oduzimanje licenci u pet slučajeva koji se odnose na garanciju putovanja.

Predsednik Upravnog odbora Juta Zoran Arsenović je naveo da je po prvim parametrima turistička sezona na nivou prošlogodišnje, ali se do kraja godine može očekivati pad od pet odsto usled brojnih negativnih faktora kao što su poplave, vanredne situacije, ali i najavljena otpuštanja radnika.

On je kazao i da je pala vrednost aranžmana, građani se uglavnom opredeljeuju za skromniju uslugu i destinacije, a prosečna cena aranžmana je od 300 do 350 evra.

Arsenović je kazao i da je primetan rast plaćanja na rate, čime agencije u velikoj meri izlaze u susret građanima.

Iz Jute apeluju i da građani prilikom putovanja u inostranstvo uplaćuju putno osiguranje, i navode da će sa resornim ministarstvom krajem sezone pokrenuti inicijativu da ovo postane jedna od odredbi zakona.