У првих шест месеци 802 контроле туристичких агенција

Начелник одељења туристичке инспекције за Београд Александар Радовић рекао је да су у првих шест месеци спроведене 802 контроле туристичких агенција од чега је било 514 контрола организатора путовања, 264 контроле посредника и 24 контроле туристички путовања за сопствене потребе.

Радовић је на конференцији за новинаре у Националној асоцијацији туристичких агенција Јута навео да је поднето 88 захтева судији за прекршаје, као и да је донето 21 решење о привременој забрани обављања делатност, 39 решења о налагању отклањања неправилности и једно о забрани оглашавања.

Такође, контролисане су и услуге туристичких водича, а од 87 случајева затекли су четири случаја неправилности.

Према његовим речима, ове године одузета је једна лиценца туристичкој агенцији због тежих повреда одредби закона о туризму, а на предлог туристичке инспекције започети су поступци за одузимање лиценци у пет случајева који се односе на гаранцију путовања.

Председник Управног одбора Јута Зоран Арсеновић је навео да је по првим параметрима туристичка сезона на нивоу прошлогодишње, али се до краја године може очекивати пад од пет одсто услед бројних негативних фактора као што су поплаве, ванредне ситуације, али и најављена отпуштања радника.

Он је казао и да је пала вредност аранжмана, грађани се углавном опредељеују за скромнију услугу и дестинације, а просечна цена аранжмана је од 300 до 350 евра.

Арсеновић је казао и да је приметан раст плаћања на рате, чиме агенције у великој мери излазе у сусрет грађанима.

Из Јуте апелују и да грађани приликом путовања у иностранство уплаћују путно осигурање, и наводе да ће са ресорним министарством крајем сезоне покренути иницијативу да ово постане једна од одредби закона.