Тржишни инспектори показали грађанима Крагујевца како да препознају фалсификате

Виши саветник у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Вера Деспотовић изјавила је данас да се на тржишту Србије годишње заплени милион и по комада фалсификованих производа скоро свих врста, од којих је највећи проценат пореклом из Кине.

Наглашавајући да је реч о глобалном проблему, Деспотовић је рекла да фалсификоване производе са тржишта повлаче и заплењују тржишни инспектори у сарадњи са другим надлежним органима за спречавање кривотворења.

Међу фалсификатима су електрични производи, ручни алати, продужни каблови, козметика, хемијски и текстилни производи, обућа, алкохол и храна, рекла је Деспотовић у Крагујевцу где су тржишни инспектори објашњавали грађанима како да уоче разлику између фалсификата и оригинала.

Тржишни инспектори показали грађанима Крагујевца како да препознају фалсификате

Према речима Вере Деспотовић, међу фалсификатима на тржишту се повећава број фалсификованих производа алкохолних пића и електроинсталација.

Начелник тржишне инспекције у Крагујевцу Александар Стошић рекао је да фалсификати наносе велику штету националној економији и угрожавају здравље потрошача, и додао да је циљ акције едуковати потрошаче и подићи њихову свест како би се смањила тражња за фалсификатима.

Руководилац Групе за контролу усаглашености и безбедности производа у крагујевачкој Тржишној инспекцији Иванка Јовановић објашњавала је потрошачима на који начин да уоче шта је фалсификат, а шта оригинални производ.

Према њеним речима, купац мора да води рачуна где купује производ, затим о висини цене јер, како је рекла, ниска цена јесте привлачна, али је најчешће реч о фалсификату.

Оригинални производ мора да има паковање, односно, кутију или фолију на којој мора да стоји декларација са подацима о производу, земљи произвођача и земљи увоза, рекла је Јовановић.

Она је нагласила да када је реч о електричним производима, они морају да садрже српски знак усаглашености који је састоји од три слова А и чине један троугао.

Кампању „Фалсификати коштају више, купујем оригинале!“ која је део пројекта „Спровођење права интелектуалне својине“ који финансира Европска унија са 2.8 милиона евра из претприступних фондова, спроводе Сектор тржишне инспекције Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Expertise France – француска међународна техничка стручна агенција и Делегација Европске уније у Србији.

Следећи догађај биће организован у петак, 24. априла, у Тржном центру БИГ у Новом Саду.