Tesla za sva vremena

Srpska akademija nauka i umetnosti u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Muzejom Nikole Tesle, Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i „Šnajder elektrik Srbija“ obeležiće 160 godina od rođenja Nikole Tesle, u ponedeljak, 11. jula.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, održaće pozdravni govor u uvodnom delu naučnog skupa „Tesla za sva vremena“, koji će biti održan u svečanoj sali SANU sa početkom u 9.30.

Tesla za sva vremena

Istog dana, državni sekretar Tatjana Matić učestvovaće na svečanom otvaranju izložbe „Teslin rad na energijama – inspiracija za buduća pokolenja“, u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu, u 18 časova. Tom prilikom, Tatjana Matić uručiće nagradu Viktoriji Dragić, učenici 7. razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Kruševca, koja je pobedila na takmičenju za najbolju fotografiju „Zahvaljujući Tesli“ i čiji će radovi biti predstavljeni na izložbi. Nagradu – tablet „Tesla“, obezbedila je kompanija „Komtrejd“.

Povodom Teslinog jubileja Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija organizovalo je nagradno takmičenje za učenike osnovnih škola u okviru kampanje IT karavan koja je sprovedena u 15 gradova Srbije od aprila do juna 2016. godine. Deo postavke u Galeriji nauke i tehnike, koji je posvećen najmlađima, čini i dokumentarni film sa IT karavana, u kojem učenici škole „Sonja Marinković“ iz Subotice, govore o Teslinom životu i radu.