Тесла за сва времена

Српска академија наука и уметности у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, Музејом Николе Тесле, Електротехничким факултетом Универзитета у Београду и „Шнајдер електрик Србија“ обележиће 160 година од рођења Николе Тесле, у понедељак, 11. јула.

Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, одржаће поздравни говор у уводном делу научног скупа „Тесла за сва времена“, који ће бити одржан у свечаној сали САНУ са почетком у 9.30.

Тесла за сва времена

Истог дана, државни секретар Татјана Матић учествоваће на свечаном отварању изложбе „Теслин рад на енергијама – инспирација за будућа поколења“, у Галерији науке и технике САНУ у Београду, у 18 часова. Том приликом, Татјана Матић уручиће награду Викторији Драгић, ученици 7. разреда Основне школе „Вук Караџић“ из Крушевца, која је победила на такмичењу за најбољу фотографију „Захваљујући Тесли“ и чији ће радови бити представљени на изложби. Награду – таблет „Тесла“, обезбедила је компанија „Комтрејд“.

Поводом Теслиног јубилеја Министарство трговине, туризма и телекомуникација организовало је наградно такмичење за ученике основних школа у оквиру кампање ИТ караван која је спроведена у 15 градова Србије од априла до јуна 2016. године. Део поставке у Галерији науке и технике, који је посвећен најмлађима, чини и документарни филм са ИТ каравана, у којем ученици школе „Соња Маринковић“ из Суботице, говоре о Теслином животу и раду.