Svetskoj turističkoj organizaciji predstavljen pozitivan trend srpskog turizma

Na 103. sednici Izvršnog saveta Svetske turističke organizacije (UNWTO) koja je održana od 9-11. maja u Malagi, državni sekretar za turizam Lukrecija Đeri obavestila je članove o izuzetnim rezultatima srpskog turizma u 2015. godini i trendu pozitivnih statističkih podataka koji se nastavljaju i u ovoj godini. Obraćajući se prisutnima, Đeri je istakla da je u prva tri meseca ukupan broj dolazaka turista veći za 16,8% u odnosu na isti period 2016. godine, sa sve većim konstantnim rastom broja domaćih turista od 15,5% u odnosu na prva tri meseca prethodne godine.

Govoreći o domaćem turizmu, Đeri je posebno istakla značaj podsticajnih mera kroz sistem vaučera koji se u Srbiji uspešno primenjuje drugu godinu za redom. ,, Vlada Republike Srbije je zadovoljna domaćom ponudom i tražnjom i sa pravom očekuje da će ova mera značajno doprineti unapređenju domaćeg prometa što se dokazuje već u prva tri meseca”, izjavila je ona i dodala da je turizam u Srbiji i u ovoj godini jedan od najvećih potencijala i pokretača privrednog razvoja kada je reč o politici Vlade RS. Tokom obraćanja, državni sekretar za turizam je govorila o procesu vizne liberalizacije koja se sprovodi kod nas kao i garancijama putovanja koje su donete u Srbiji u cilju poveđanja zaštite putnika.

Sednicu koja je označila početak trodnevnog rada najviših turističkih predstavnika otvorio je Generalni sekretar Svetske turističke organizacije Taleb Rifai koji je govorio o planiranim pravcima razvoja turizma u narednom periodu, prioritetima u oblasti upravljanja kao i planovima za organizovanje aktivnosti u 2017. godini koja je proglašena za Međunarodnu godinu održivog turizma. On je takođe izvestio članove Saveta o implementaciji programa rada UNWTO između dva zasedanja. Posebna pažnja je posvećena aktivnostima Svetske turističke organizacije, kao specijalizovane agencije za turizam u sistemu UN. Podneti su i izveštaji o aktivnostima Komiteta za program i budžet, za konkurentnost, statistiku i održivi razvoj.
Tokom posete, delegacija Republike Srbije je izrazila zainteresovanost za aktivno učešće u aktivnostima Svetske turističke organizacije povodom “Međunarodne godine održivog razvoja turizma” koja će obeležiti turističku 2017. godinu.

Republika Srbija je punopravan član UNWTO od 2001. godine, a od 2009. godine član Izvršnog saveta što je njena najviša funkcija u sistemu Ujedinjenih nacija. 2013. godine u ovom telu dobija drugi mandat (2013-2017) kao predstavnik Evrope i regiona. U svom drugom mandatu Srbija nastoji da ostvari još aktivniju, korisniju ulogu i istaknutije mesto među članicama, što bi doprinelo ostvarivanju boljih rezultata u turizmu i ostvarenju većeg doprinosa ekonomiji naše države.