Светској туристичкој организацији представљен позитиван тренд српског туризма

На 103. седници Извршног савета Светске туристичке организације (UNWTO) која је одржана од 9-11. маја у Малаги, државни секретар за туризам Лукреција Ђери обавестила је чланове о изузетним резултатима српског туризма у 2015. години и тренду позитивних статистичких података који се настављају и у овој години. Обраћајући се присутнима, Ђери је истакла да је у прва три месеца укупан број долазака туриста већи за 16,8% у односу на исти период 2016. године, са све већим константним растом броја домаћих туриста од 15,5% у односу на прва три месеца претходне године.

Говорећи о домаћем туризму, Ђери је посебно истакла значај подстицајних мера кроз систем ваучера који се у Србији успешно примењује другу годину за редом. ,, Влада Републике Србије је задовољна домаћом понудом и тражњом и са правом очекује да ће ова мера значајно допринети унапређењу домаћег промета што се доказује већ у прва три месеца”, изјавила је она и додала да је туризам у Србији и у овој години један од највећих потенцијала и покретача привредног развоја када је реч о политици Владе РС. Током обраћања, државни секретар за туризам је говорила о процесу визне либерализације која се спроводи код нас као и гаранцијама путовања које су донете у Србији у циљу повеђања заштите путника.

Седницу која је означила почетак тродневног рада највиших туристичких представника отворио је Генерални секретар Светске туристичке организације Талеб Рифаи који је говорио о планираним правцима развоја туризма у наредном периоду, приоритетима у области управљања као и плановима за организовање активности у 2017. години која је проглашена за Међународну годину одрживог туризма. Он је такође известио чланове Савета о имплементацији програма рада UNWTO између два заседања. Посебна пажња је посвећена активностима Светске туристичке организације, као специјализоване агенције за туризам у систему УН. Поднети су и извештаји о активностима Комитета за програм и буџет, за конкурентност, статистику и одрживи развој.
Током посете, делегација Републике Србије је изразила заинтересованост за активно учешће у активностима Светске туристичке организације поводом “Међународне године одрживог развоја туризма” која ће обележити туристичку 2017. годину.

Република Србија је пуноправан члан UNWTO од 2001. године, а од 2009. године члан Извршног савета што је њена највиша функција у систему Уједињених нација. 2013. године у овом телу добија други мандат (2013-2017) као представник Европе и региона. У свом другом мандату Србија настоји да оствари још активнију, кориснију улогу и истакнутије место међу чланицама, што би допринело остваривању бољих резултата у туризму и остварењу већег доприноса економији наше државе.