Stvoreni uslovi za intenziviranje ekonomskih odnosa Srbije i Irana

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa ambasadorom Irana u Srbiji Madžidom Fahimpurom, sa kojim je razgovarao o narednim koracima u cilju unapređenja ukupnih ekonomskih odnosa između dve zemlje.

Potpredsednik Vlade Ljajić i ambasador Fahimpur konstatovali su tom prilikom, da su nakon postizanja sporazuma o nukleranom programu između Irana i šest najvećih svetskih sila i relaksiranja međunarodnih sankcija prema toj zemlji, stvoreni svi uslovi za intenziviranje ekonomskih odnosa Srbije i Irana.

U tom cilju, najavio je Fahimpur, Srbiju će od 16. do 19. septembra ove godine posetiti velika političko – privredna delegacija Irana, koju će činiti predstavnici ministarstava poljoprivrede, industrije, rudarstva, trgovine, turizma i sporta, stručnjaci iz centralne banke, kao i poslovni ljudi iz privatnog sektora.

Fahimpur je dodao da će poseta iranske političko – privredne delegacije Srbiji, biti prva poseta ovog tipa jednoj evropskoj državi nakon postizanja sporazuma o nuklearnom programu, što dovoljno govori o značaju koji Iran pridaje saradnji sa našom zemljom.

Ljajić i Fahimpur su izrazili očekivanje da će prilikom posete iranske delegacije biti zaključeni konkretni ugovori i poslovni aranžmani privrednika Irana i Srbije.

Na sastanku je takođe dogovoreno i da u novembru ove godine u Teheranu bude održana sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Irana, tokom koje se očekuju novi dogovori o daljem unapređenju ukupnih odnosa dve zemlje.