Српска делегација на скринингу за Преговарачко поглавље 8 – конкуренција

У периоду од 4. новембра до 5. новембра 2014. године у Бриселу је одржан билатерални скрининг за Преговарачко поглавље 8 – конкуренција, са представницима Европске комисије, у оквиру процеса преговора о приступању Републике Србије Европској унији. Српском делегацијом је председавала Весна Ковач, држави секретар министра трговине, туризма и телекомуникација, председник Преговарачке групе за конкуренцију, а у раду су учестововали др Тања Мишчевић, шеф Тима Србије за преговоре о приступању Европској унији, као и представници институција: Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Mинистарства финансија, Комисије за контролу државне помоћи, Комисије за заштиту конкуренције, Министарства привреде, Министарства културе и информисања, Министарства саобраћаја, грађевинарства и урбанизма, Министарства енергетике, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министрсва пољопривреде и животне средине, Народне банке Србије, Акредитационог тела Србије, Агенције за осигурање извозних кредита и Канцеларије за европске интеграције.
Српска делегација на скринингу за Преговарачко поглавље 8 – конкуренција
На састанку су детаљно размотрена питања из две важне области усклађивања правног и институционалног оквира Републике Србије са стандардима ЕУ, заштите конкуренције и политике државне помоћи.

У оквиру ове прве фазе процеса скрининга за Преговарачко поглавље 8 представници Републике Србије су представили постојеће стање у области конкуренције и државне помоћи, у погледу усклађености домаћег законодавства са правним тековинама ЕУ и то у вези правила о сузбијању злоупотребе доминантног положаја и рестриктивних споразума, затим контроле концентрација, као и правила о контроли државне помоћи, са посебним освртом на секторе енергетике, животне средине, поштанских услуга, културе, транспорта, инфраструктуре и услуга од општег економског интереса. Напредак Србије је позитивно оцењен, посебно у области политике конкуренције. У наредних неколико месеци се очекује Скрининг извештај, који припрема Европска комисија и у коме даје званичну оцену за ове области и услове под којима се може очекивати отварање преговора за ово поглавље.