Srpska delegacija na skriningu za Pregovaračko poglavlje 8 – konkurencija

U periodu od 4. novembra do 5. novembra 2014. godine u Briselu je održan bilateralni skrining za Pregovaračko poglavlje 8 – konkurencija, sa predstavnicima Evropske komisije, u okviru procesa pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji. Srpskom delegacijom je predsedavala Vesna Kovač, državi sekretar ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, predsednik Pregovaračke grupe za konkurenciju, a u radu su učestovovali dr Tanja Miščević, šef Tima Srbije za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, kao i predstavnici institucija: Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva finansija, Komisije za kontrolu državne pomoći, Komisije za zaštitu konkurencije, Ministarstva privrede, Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i urbanizma, Ministarstva energetike, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministrsva poljoprivrede i životne sredine, Narodne banke Srbije, Akreditacionog tela Srbije, Agencije za osiguranje izvoznih kredita i Kancelarije za evropske integracije.
Srpska delegacija na skriningu za Pregovaračko poglavlje 8 – konkurencija
Na sastanku su detaljno razmotrena pitanja iz dve važne oblasti usklađivanja pravnog i institucionalnog okvira Republike Srbije sa standardima EU, zaštite konkurencije i politike državne pomoći.

U okviru ove prve faze procesa skrininga za Pregovaračko poglavlje 8 predstavnici Republike Srbije su predstavili postojeće stanje u oblasti konkurencije i državne pomoći, u pogledu usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU i to u vezi pravila o suzbijanju zloupotrebe dominantnog položaja i restriktivnih sporazuma, zatim kontrole koncentracija, kao i pravila o kontroli državne pomoći, sa posebnim osvrtom na sektore energetike, životne sredine, poštanskih usluga, kulture, transporta, infrastrukture i usluga od opšteg ekonomskog interesa. Napredak Srbije je pozitivno ocenjen, posebno u oblasti politike konkurencije. U narednih nekoliko meseci se očekuje Skrining izveštaj, koji priprema Evropska komisija i u kome daje zvaničnu ocenu za ove oblasti i uslove pod kojima se može očekivati otvaranje pregovora za ovo poglavlje.