Srpska delegacija na skriningu za Pregovaračko poglavlje 28 – zaštita potrošača i zaštita zdravlja

U periodu od 4. do 5. decembra 2014. godine u Briselu se održava eksplanatorni skrining za Pregovaračko poglavlje 28 – zaštita potrošača i zaštita zdravlja, sa predstavnicima Evropske komisije, u okviru procesa pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji. Srpsku delegaciju je predvodila Vesna Kovač, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Predsednik pregovaračke grupe za zaštitu potrošača i zaštitu zdravlja, a u radu su učestvovali i Tanja Miščević, šef tima Srbije za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, kao i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Narodne banke Srbije i Kancelarije za evropske integracije.

Srpska delegacija na skriningu za Pregovaračko poglavlje 28 - zaštita potrošača i zaštita zdravlja

Na sastanku su detaljno razmotrena pitanja iz dve važne oblasti usklađivanja pravnog i institucionalnog okvira Republike Srbije sa standardima EU, zaštite potrošača i zaštite zdravlja.

U okviru ove faze procesa skrininga za Pregovaračko poglavlje 28, predstavnici Evropske komisije – Generalnog direktorata za zdravstvenu i zaštitu potrošača, Generalnog direktorata za privredu i industriju i Generalnog direktorata za pravosuđe, slobodu i bezbednost, predstavljaju srpskoj delegaciji evropski pravni okvir u oblasti zaštite potrošača i zaštite zdravlja, i to pre svega, evropske direktive koje se odnose na opštu bezbednost proizvoda, odgovornost za proizvode sa nedostatkom, obavezu isticanja cene za robu koja se nudi potrošačima, zaštitu potrošača u ostvarivanju prava iz ugovora o prodaji, prevarno i uporedno oglašavanje, pružanje finansijskih usluga na daljinu, potrošačke kredite, zaštitu potrošača u oblasti turizma, izricanje mera zabrane za zaštitu interesa potrošača, alternativno rešavanje potrošačkih sporova i sl. U oblasti zdravlja predstavljeno je evropsko zakonodavstvo koje se odnosi na medicinske proizvode, medicinska sredstva, kozmetičke proizvode, kontrolu duvana, zarazne bolesti, karcionom, ishranu, sprečavanje zloupotrebe alkohola i droga i na prekograničnu zaštitu pacijenata.

Bilateralni skrining za ovu pregovaračku grupu održaće se 3. i 4. februara 2015. godine.