Српска делегација на скринингу за Преговарачко поглавље 28 – заштита потрошача и заштита здравља

У периоду од 4. до 5. децембра 2014. године у Бриселу се одржава експланаторни скрининг за Преговарачко поглавље 28 – заштита потрошача и заштита здравља, са представницима Европске комисије, у оквиру процеса преговора о приступању Републике Србије Европској унији. Српску делегацију је предводила Весна Ковач, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација и Председник преговарачке групе за заштиту потрошача и заштиту здравља, a у раду су учествовали и Тања Мишчевић, шеф тима Србије за преговоре о приступању Европској унији, као и представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства здравља, Министарства финансија, Министарства рударства и енергетике, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Народне банке Србије и Канцеларије за европске интеграције.

Српска делегација на скринингу за Преговарачко поглавље 28 - заштита потрошача и заштита здравља

На састанку су детаљно размотрена питања из две важне области усклађивања правног и институционалног оквира Републике Србије са стандардима ЕУ, заштите потрошача и заштите здравља.

У оквиру ове фазе процеса скрининга за Преговарачко поглавље 28, представници Европске комисије – Генералног директората за здравствену и заштиту потрошача, Генералног директората за привреду и индустрију и Генералног директората за правосуђе, слободу и безбедност, представљају српској делегацији европски правни оквир у области заштите потрошача и заштите здравља, и то пре свега, европске директиве које се односе на општу безбедност производа, одговорност за производе са недостатком, обавезу истицања цене за робу која се нуди потрошачима, заштиту потрошача у остваривању права из уговора о продаји, преварно и упоредно оглашавање, пружање финансијских услуга на даљину, потрошачке кредите, заштиту потрошача у области туризма, изрицање мера забране за заштиту интереса потрошача, алтернативно решавање потрошачких спорова и сл. У области здравља представљено је европско законодавство које се односи на медицинске производе, медицинска средства, козметичке производе, контролу дувана, заразне болести, карционом, исхрану, спречавање злоупотребе алкохола и дрога и на прекограничну заштиту пацијената.

Билатерални скрининг за ову преговарачку групу одржаће се 3. и 4. фебруара 2015. године.