Srbija spremna da uvede kontramere Makedoniji

Srbija će morati da uvede kontramere Makedoniji, ukoliko u narednih 10 dana ta zemlja ne ukine spornu uredbu o ograničenju uvoza pšenice i brašna, izjavila je danas Tanjugu pomoćnica ministra za multilateralnu i regionalnu ekonomsku i trgovinsku saradnju, Bojana Todorović.

Ako ne vidimo da Makedonija ide ka ukidanju mere kojom ograničava uvoz pšenice i brašna, mi ćemo razmotriti uvođenje kontramera, rekla je Todorović.

Ona je dodala da Vlada Srbije nije imala zvaničnih kontakata sa Vladom Makedonije, ali da su kroz štampu pratili šta se događa u toj zemlji i da u ovom momentu izgleda da Vlada Makedonije nije na putu ka ukidanju ove mere.

Kako je rekla, mere će se odrediti u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije, a mogle bi da se odnose na izvoz sezonskog voća i povrća.

Namera Srbije je da zaštiti domaće proizvođače, a ne da ulazi u veliki konflikt, ali međunarodne obaveze se moraju poštovati. Mi smo na to spremni, ali očekujemo isto i od svih trgovinskih partnera, precizirala je Todorović.
Ona je izrazila očekivanje da će makedonska vlada ukinuti spornu uredbu i da Srbija neće doći u situaciju da uvodi kontramere.

Podsetila je, takođe, da su na sastanku komiteta CEFTA u Beogradu 22. jula sve članice CEFTE izvršile pritisak na Makedoniju da se obaveže da ukine spornu odluku u razumnom vremenskom roku.
Taj rok nije preciziran, ali se može smatrati da je to rok od mesec do mesec i po dana, jer se radi o sezonskom proizvodu, navela je Todorović.

Ona je dodala da Makedonija u početku nije želela da prihvati zaključke koje su sve članice predlagale, ali da se na kraju, ipak, obavezala da ukine spornu meru u razumnom vremenskom periodu.
Sve članice bile su saglasne da je ta uredba suprotna odredbama CEFTE i da se mora ukinuti, kazala je ona.

Zbog sporne mere, kako je ocenila, u Makedoniju se iz Srbije mesečno izvozi dva do tri, a nekada i četiri puta manje pšenice i brašna, nego kada je izvoz slobodan.

Makedonija je zvanično počela da primenjuje meru o ograničenju uvoza pšenica i brašna od 1. jula ove godine. Po toj meri, za kilogram uvezene pšenice, makedonski uvoznici moraće da kupe tri kilograma domaće pšenice, a za kilogram brašna iz Srbije četiri kilograma domaće pšenice.
Na sastanku ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića sa makedonskim ministrom poljoprivrede Ljupčom Dimovskim, koji je održan u Skoplju 10. jula, dogovoreno je da se pokrene procedura za izmenu te uredbe.