Србија спремна да уведе контрамере Македонији

Србија ће морати да уведе контрамере Македонији, уколико у наредних 10 дана та земља не укине спорну уредбу о ограничењу увоза пшенице и брашна, изјавила је данас Танјугу помоћница министра за мултилатералну и регионалну економску и трговинску сарадњу, Бојана Тодоровић.

Ако не видимо да Македонија иде ка укидању мере којом ограничава увоз пшенице и брашна, ми ћемо размотрити увођење контрамера, рекла је Тодоровић.

Она је додала да Влада Србије није имала званичних контаката са Владом Македоније, али да су кроз штампу пратили шта се догађа у тој земљи и да у овом моменту изгледа да Влада Македоније није на путу ка укидању ове мере.

Како је рекла, мере ће се одредити у сарадњи са Министарством пољопривреде Србије, а могле би да се односе на извоз сезонског воћа и поврћа.

Намера Србије је да заштити домаће произвођаче, а не да улази у велики конфликт, али међународне обавезе се морају поштовати. Ми смо на то спремни, али очекујемо исто и од свих трговинских партнера, прецизирала је Тодоровић.
Она је изразила очекивање да ће македонска влада укинути спорну уредбу и да Србија неће доћи у ситуацију да уводи контрамере.

Подсетила је, такође, да су на састанку комитета ЦЕФТА у Београду 22. јула све чланице ЦЕФТЕ извршиле притисак на Македонију да се обавеже да укине спорну одлуку у разумном временском року.
Тај рок није прецизиран, али се може сматрати да је то рок од месец до месец и по дана, јер се ради о сезонском производу, навела је Тодоровић.

Она је додала да Македонија у почетку није желела да прихвати закључке које су све чланице предлагале, али да се на крају, ипак, обавезала да укине спорну меру у разумном временском периоду.
Све чланице биле су сагласне да је та уредба супротна одредбама ЦЕФТЕ и да се мора укинути, казала је она.

Због спорне мере, како је оценила, у Македонију се из Србије месечно извози два до три, а некада и четири пута мање пшенице и брашна, него када је извоз слободан.

Македонија је званично почела да примењује меру о ограничењу увоза пшеница и брашна од 1. јула ове године. По тој мери, за килограм увезене пшенице, македонски увозници мораће да купе три килограма домаће пшенице, а за килограм брашна из Србије четири килограма домаће пшенице.
На састанку министра трговине Србије Расима Љајића са македонским министром пољопривреде Љупчом Димовским, који је одржан у Скопљу 10. јула, договорено је да се покрене процедура за измену те уредбе.