Srbija najveći izvoznik naoružanja u regionu

Srbija je najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme u region, rekla je Jasmina Roskić, načelnik odeljenja za spoljnu trgovinu kontrolisanom robom u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Podatak da je Srbija izvezla 55,4 odsto od ukupne vrednosti izvoza svih zemalja ovog regiona, objavljen je u Regionalnom izveštaju o izvozu naoružanja i vojne opreme za 2011. godinu koji tradicionalno priprema Centar za kontrolu malog i lakog naoružanja jugoistočne Evrope (SEESAC-South Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons).

Vrednost domaćeg izvoza naoružanja u 2011. godini, poslednjoj godini koju obrađuje ovaj nedavno objavljeni izveštaj, iznosila je oko 125 miliona evra, dok je ceo region izvezao naoružanja i vojne opreme u ukupnoj vrednosti od oko 225 miliona evra.

„Primera radi, srpski izvoz je bio dvostruko veći od izvoza drugoplasirane zemlje na ovoj listi, Hrvatske čiji je udeo u izvozu bio 25 odsto, a gotovo tri puta veći od izvoza Bosne i Hercegovine – 18,2 odsto“, rekla je Jasmina Roskić.

Osim Srbije, pod regionom se u ovom izveštaju podrazumevaju još i Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora i Bivša jugoslovenska republika Makedonija.