Србија највећи извозник наоружања у региону

Србија је највећи извозник наоружања и војне опреме у регион, рекла је Јасмина Роскић, начелник одељења за спољну трговину контролисаном робом у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

Податак да је Србија извезла 55,4 одсто од укупне вредности извоза свих земаља овог региона, објављен је у Регионалном извештају о извозу наоружања и војне опреме за 2011. годину који традиционално припрема Центар за контролу малог и лаког наоружања југоисточне Европе (SEESAC-South Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons).

Вредност домаћег извоза наоружања у 2011. години, последњој години коју обрађује овај недавно објављени извештај, износила је око 125 милиона евра, док је цео регион извезао наоружања и војне опреме у укупној вредности од око 225 милиона евра.

„Примера ради, српски извоз је био двоструко већи од извоза другопласиране земље на овој листи, Хрватске чији је удео у извозу био 25 одсто, а готово три пута већи од извоза Босне и Херцеговине – 18,2 одсто“, рекла је Јасмина Роскић.

Осим Србије, под регионом се у овом извештају подразумевају још и Хрватска, Босна и Херцеговина, Албанија, Црна Гора и Бивша југословенска република Македонија.