Srbija na rang listi optičkog pristupa

Srbija je ušla na rang listu optičkog pristupa FTTH (Fibre to the Home – optika do kuće) industrijske organizacije Saveta Evrope, čiji je cilj da ubrza dostupnost optike, ultra-brzih pristupnih mreža u korist potrošača i preduzeća, saopšteno je na konferenciji te organizacije u Marseju.

Evropsko FTTH rangiranje uključuje sve zemlje koje imaju više od 200.000 domaćinstava, gde je odnos pretplatnika koji imaju optički pristup internetu najmanje 1% od ukupnog broja domaćinstava. Dve nove ekonomije su sada ušle u FTTH rangiranje: Austrija i Srbija.

U Srbiji su i dalje veoma zastupljena kablovska rešenja, ali je dostupnost optike u procesu ubrzanog razvijanja, što se vidi pristupom Srbije pomenutom rangiranju. U Srbiji je 2014.godine pokrenut Nacionalni širokopojasni plan u cilju promovisanja mreža velikog kapaciteta u privatnom sektoru.

Organizacija FTTH (Fibre to the Home) Savet Evrope, osnovana je 2004. godine od strane pet članica osnivača: Alcatel-Lucent, Cisco, Corning, Emtelle i OFS. Danas ima više od 150 članova, i bavi se promovisanjem prednosti optičkog pristupa širom kontinenta. Broj pretplatnika u Evropi je porastao za 23% u prvih devet meseci 2016. godine, i dostiže skoro 44,3 miliona.