Srbija je jedna od najdinamičnijih destinacija u Evropi

Predstavnici Generalne Skupštine Evropske turističke komisije (European Travel Commission – ETC), boraveći u Beogradu na 90. Sednici Generalne skupštine, složili su se da je Srbija jedna od najdinamičnijih destinacija u Evropi jer poslednjih pet godina turizam u našoj zemlji beleži dvocifreni rast.

Sednicu Generalne skupštine Evropske turističke komisije na kojoj su učestvovovali direktori nacionalnih turističkih organizacija i direktori marketinga i razvoja turizma iz 25 evropskih zemalja, otvorila je pomoćnik ministra za turizam Renata Pindžo koja je istakla da je ovaj sektor poslednjih godina u našoj zemlji prepoznat kao jedan od važnijih motora ekonomskog razvoja. Pindžo je takođe naglasila da je Srbija poslednjih nekoliko godina bila veoma aktivna i u regionalnim projektima jer je saradnja sa drugim zemljama u ovom sektoru veoma bitna.

Srbija je jedna od najdinamičnijih destinacija u Evropi

Generalni direktor svetske turističke organizacije (UNWTO), Marsio Favila, istakao je da je Srbija na dobrom putu imajući u vidu da poslednjih nekoliko godina beleži rast i domaćih i stranih turista. On je takođe iskoristio priliku da pohvali inicijativu Vlade Srbije za podsticanje domaćeg turizma kroz dodelu vaučera, ističući da su domaći turisti ekonomski bitniji nego strani jer su svakoj zemlji potrebni tokom cele godine, a ne samo u špicu sezone.

,,Mnoge zemlje u okruženju imaju slične projekte, a u Francuskoj je to dalo vrhunske rezultate u samoj promociji domaćeg turizma”, zaključio je Favila.

Na 90. Sednici Genaralne skupštine ETC kojoj je zvanični domaćin bila Turistička organizacija Srbije, razmatrani su izveštaj o radu za tekuću godinu, plan rada za 2016. godinu, a sa posebnom pažnjom se govorilo o viznoj liberalizaciji u evropskim zemljama kao podsticaju za veći priliv turista sa drugih kontinenata kao i daljem razvoju panevropskih tematskih turističkih ruta.

U radu Generalne skupštine učestvovali su i predstavnici Svetske turističke organizacije, Svetskog saveta za putovanja i turizam i Evropske komisije.

Evropska turistička komisija je neprofitna organizacija, osnovana 1948. godine sa ciljem promocije Evrope kao turističke destinacije na prekomorskim tržištima. Predstavnici 33 nacionalne turističke organizacije, kroz članstvo u Komisiji, stiču znanja, razmenjuju iskustva i rade zajedno na brendiranju i promociji Evrope kao jedinstvene turističke destinacije. Turistička organizacija Srbije članica je Evropske turističke komisije gotovo punu deceniju.