Србија је једна од најдинамичнијих дестинација у Европи

Представници Генералне Скупштине Европске туристичке комисије (European Travel Commission – ETC), боравећи у Београду на 90. Седници Генералне скупштине, сложили су се да је Србија једна од најдинамичнијих дестинација у Европи јер последњих пет година туризам у нашој земљи бележи двоцифрени раст.

Седницу Генералне скупштине Европске туристичке комисије на којој су учествововали директори националних туристичких организација и директори маркетинга и развоја туризма из 25 европских земаља, отворила је помоћник министра за туризам Рената Пинџо која је истакла да је овај сeктор последњих година у нашој земљи препознат као један од важнијих мотора економског развоја. Пинџо је такође нагласила да је Србија последњих неколико година била веома активна и у регионалним пројектима јер је сарадња са другим земљама у овом сектору веома битна.

Србија је једна од најдинамичнијих дестинација у Европи

Генерални директор светске туристичке организације (UNWТО), Марсио Фавила, истакао је да је Србија на добром путу имајући у виду да последњих неколико година бележи раст и домаћих и страних туриста. Он је такође искористио прилику да похвали иницијативу Владе Србије за подстицање домаћег туризма кроз доделу ваучера, истичући да су домаћи туристи економски битнији него страни јер су свакој земљи потребни током целе године, а не само у шпицу сезоне.

,,Многе земље у окружењу имају сличне пројекте, а у Француској је то дало врхунске резултате у самој промоцији домаћег туризма”, закључио је Фавила.

На 90. Седници Генаралне скупштине ETC којој је званични домаћин била Туристичка организација Србије, разматрани су извештај о раду за текућу годину, план рада за 2016. годину, а са посебном пажњом се говорило о визној либерализацији у европским земљама као подстицају за већи прилив туриста са других континената као и даљем развоју паневропских тематских туристичких рута.

У раду Генералне скупштине учествовали су и представници Светске туристичке организације, Светског савета за путовања и туризам и Европске комисије.

Европска туристичка комисија је непрофитна организација, основана 1948. године са циљем промоције Европе као туристичке дестинације на прекоморским тржиштима. Представници 33 националне туристичке организације, кроз чланство у Комисији, стичу знања, размењују искуства и раде заједно на брендирању и промоцији Европе као јединствене туристичке дестинације. Туристичка организација Србије чланица је Европске туристичке комисије готово пуну деценију.