Споразум о партнерству, трговини и сарадњи између Републике Србије и Уједињеног краљевства Велике Британије и Северне Ирске у примени од 20. маја 2021. године

Нови Споразум обезбеђује укидање царина које су уведене 1. јануара 2021. године и потврђивање истог нивоа трговинске либерализације које су две земље примењивале док је Уједињено Краљевство било држава чланица ЕУ, као и задржавање претходно успостављеног нивоа сарадње у свим областима, посебно имајући у виду да је ССП био у успешној примени са овом земљом 10 година.

Очекује се да ће Споразум допринети враћању нивоа спољнотрговинске размене привредника обе стране, обезбедити услове за повећање размене, као и веће присуство британских инвестиција, јачање сарадње и привредних веза.

Донета је Уредба о усклађивању номенклатуре Царинске тарифе за 2021. („Службени гласник РС” број 50/21) која се примењује од 20. маја 2021. године, а која садржи царинске стопе које се примењују према новом Споразуму. Износе царинских стопа за увоз роба из Уједињeног Краљевства је могуће пронаћи на: https://www.carina.rs/upload/media/2021/5/19/50283/Uredba_CT2021_sa_GB_za_objavljivanje.pdf)

Износе царинских стопа на извоз роба из Републике Србије у Уједињено Краљевство је могуће пронаћи на: https://www.trade-tariff.service.gov.uk/sections.