Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u primeni od 20. maja 2021. godine

Novi Sporazum obezbeđuje ukidanje carina koje su uvedene 1. januara 2021. godine i potvrđivanje istog nivoa trgovinske liberalizacije koje su dve zemlje primenjivale dok je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo država članica EU, kao i zadržavanje prethodno uspostavljenog nivoa saradnje u svim oblastima, posebno imajući u vidu da je SSP bio u uspešnoj primeni sa ovom zemljom 10 godina.

Očekuje se da će Sporazum doprineti vraćanju nivoa spoljnotrgovinske razmene privrednika obe strane, obezbediti uslove za povećanje razmene, kao i veće prisustvo britanskih investicija, jačanje saradnje i privrednih veza.

Doneta je Uredba o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2021. („Službeni glasnik RS” broj 50/21) koja se primenjuje od 20. maja 2021. godine, a koja sadrži carinske stope koje se primenjuju prema novom Sporazumu. Iznose carinskih stopa za uvoz roba iz Ujedinjenog Kraljevstva je moguće pronaći na: https://www.carina.rs/upload/media/2021/5/19/50283/Uredba_CT2021_sa_GB_za_objavljivanje.pdf)

Iznose carinskih stopa na izvoz roba iz Republike Srbije u Ujedinjeno Kraljevstvo je moguće pronaći na: https://www.trade-tariff.service.gov.uk/sections.