Семинар „Локална самоуправа и заштита потрошача“ у Врњачкој Бањи

Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, у сарадњи са тимом ИПА пројекта „Јачање заштите потрошача у Србији“, организовало је семинар „Локална самоуправа и заштита потрошача“ који се одржава 23. и 24. маја у Врњачкој Бањи.

Семинар, као наставак континуираног процеса унапређења система заштите потрошача у Србији, је отворила помоћница министра за трговину, услуге, цене и заштиту потрошача Љиљана Станковић која је истакла значај локалне самоуправе у овој области, што је препознато и у Нацрту стратегије заштите потрошача за период 2013 – 2018. године.

Основни циљ семинара је да се представници општина и градова информишу о циљевима заштите потрошача, основним правима потрошача, постојећим правним и институционалним оквиром заштите потрошача у Србији. У оквиру излагања размотриће се и примери активног учешћа локалне самоуправе у остваривању заштите потрошача из упоредне праксе, а у оквиру округлог стола другог дана семинара дискутоваће се о потенцијалима активнијег укључивања општина и градова у систем заштите потрошача.

Одзив првог дана семинара указао је на интересовање релевантних актера у овој области као што су представници државне управе, локалне самоуправе, као и удружења потрошача.