Seminar „Lokalna samouprava i zaštita potrošača“ u Vrnjačkoj Banji

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, u saradnji sa timom IPA projekta „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“, organizovalo je seminar „Lokalna samouprava i zaštita potrošača“ koji se održava 23. i 24. maja u Vrnjačkoj Banji.

Seminar, kao nastavak kontinuiranog procesa unapređenja sistema zaštite potrošača u Srbiji, je otvorila pomoćnica ministra za trgovinu, usluge, cene i zaštitu potrošača Ljiljana Stanković koja je istakla značaj lokalne samouprave u ovoj oblasti, što je prepoznato i u Nacrtu strategije zaštite potrošača za period 2013 – 2018. godine.

Osnovni cilj seminara je da se predstavnici opština i gradova informišu o ciljevima zaštite potrošača, osnovnim pravima potrošača, postojećim pravnim i institucionalnim okvirom zaštite potrošača u Srbiji. U okviru izlaganja razmotriće se i primeri aktivnog učešća lokalne samouprave u ostvarivanju zaštite potrošača iz uporedne prakse, a u okviru okruglog stola drugog dana seminara diskutovaće se o potencijalima aktivnijeg uključivanja opština i gradova u sistem zaštite potrošača.

Odziv prvog dana seminara ukazao je na interesovanje relevantnih aktera u ovoj oblasti kao što su predstavnici državne uprave, lokalne samouprave, kao i udruženja potrošača.