Sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje

Prvi sastanak Pododbora za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje je održan 30. juna 2014. godine u Briselu. Sastanak je pripremljen i organizovan od strane Evropske komisije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbijea sa   naše strane ovim skupom je predsedavao  g.Stevan Nikčević, državni sekretar u ministarstvu i kopredsedavajući Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje. Ovom prilikom  su razmatrani detalji koji su od značaja za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oblasti trgovine, oporezivanja, carine, malih i srednjih preduzeća, industrijske politike i slobode kretanje roba.

Sastanak eksplanatornog skrininga Pregovaračkog poglavlja 30 – Ekonomski odnosi sa inostranstvom

Sastanak eksplanatornog skrininga za Pregovaračko poglavlje 30Ekonomski odnosi sa inostranstvom, održan je u Briselu 2. jula 2014. godine, u okviru procesa pregovora za članstvo Republike Srbije u Evropskoj uniji.. Sastanak je sa srpske strane vodio g. Stevan Nikčević, državni sekretar u ministarstvu i Predsednik pregovaračke grupe 30, a sastanku je prisustvovalo i 17 predstavnika Republike Srbije, dok je direktan prenos celokupnog skrininga , putem video linka, organizovan u prostorijama Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, pratilo preko dvadeset predstavnika državnih institucija i civilnog društva.

Tokom sastanka predstavnici Evropske komisije su kroz 13 prezentacija predstavili najvažnije propise Evropske unije  pravne tekovine i opšta i posebna pravila i procedure u oblasti primene i sprovođenja zajedničke trgovinske politike EU, multilateralnih odnosa EU (članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji), međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini, trgovine robom dvostruke namene, izvoznih kredita, trgovine tekstilom, opšte šeme preferencijala itd.), zatim u oblasti bilateralnih investicionih sporazuma sa trećim zemljama, kao i politike razvojne i humanitarne pomoći. Na osnovu održanih prezentacija, postavljenih pitanja i pruženih odgovora, kao i diskusije na određene teme, zaključeno je da je sastanak eksplanatornog skrininga  izuzetno dobro pripremljen sa obe strane i dobro vođen od strane predsedavajućeg i predsednika pregovaračke grupe.

Sastanak bilateralnog skrininga za Poglavlje 30 biće održan 9. oktobra 2014. godine u Briselu kada će predstavnici srpske administracije predstaviti propise i mere koje su trenutno na snazi za svaku oblast pojedinačno, kako bi se utvrdilo koliko odstupamo od evropskih propisa i šta je neophodno za dalje usaglašavanje i otvaranje pregovora u ovom Poglavlju.

Zapisnik sa eksplanatornog skrininga PG 30
476.5 KB
1349 Preuzimanja
Detaljnije...