Састанак Пододбора за трговину, индустрију, царине и опорезивање

Први састанак Пододбора за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању за трговину, индустрију, царине и опорезивање је одржан 30. јуна 2014. године у Бриселу. Састанак је припремљен и организован од стране Европске комисије и Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србијеа са   наше стране овим скупом је председавао  г.Стеван Никчевић, државни секретар у министарству и копредседавајући Пододбора за трговину, индустрију, царине и опорезивање. Овом приликом  су разматрани детаљи који су од значаја за примену Споразума о стабилизацији и придруживању у области трговине, опорезивања, царине, малих и средњих предузећа, индустријске политике и слободе кретање роба.

Састанак експланаторног скрининга Преговарачког поглавља 30 – Економски односи са иностранством

Састанак експланаторног скрининга за Преговарачко поглавље 30Економски односи са иностранством, одржан је у Бриселу 2. јула 2014. године, у оквиру процеса преговора за чланство Републике Србије у Европској унији.. Састанак је са српске стране водио г. Стеван Никчевић, државни секретар у министарsтву и Председник преговарачке групе 30, а састанку је присуствовало и 17 представника Републике Србије, док је директан пренос целокупног скрининга , путем видео линка, организован у просторијама Министарства трговине, туризма и телекомуникација, пратило преко двадесет представника државних институција и цивилног друштва.

Током састанка представници Европске комисије су кроз 13 презентација представили најважније прописе Европске уније  правне тековине и општа и посебна правила и процедуре у области примене и спровођења заједничке трговинске политике ЕУ, мултилатералних односа ЕУ (чланство у Светској трговинској организацији), међународних споразума о слободној трговини, трговине робом двоструке намене, извозних кредита, трговине текстилом, опште шеме преференцијала итд.), затим у области билатералних инвестиционих споразума са трећим земљама, као и политике развојне и хуманитарне помоћи. На основу одржаних презентација, постављених питања и пружених одговора, као и дискусије на одређене теме, закључено је да је састанак експланаторног скрининга  изузетно добро припремљен са обе стране и добро вођен од стране председавајућег и председника преговарачке групе.

Састанак билатералног скрининга за Поглавље 30 биће одржан 9. октобра 2014. године у Бриселу када ће представници српске администрације представити прописе и мере које су тренутно на снази за сваку област појединачно, како би се утврдило колико одступамо од европских прописа и шта је неопходно за даље усаглашавање и отварање преговора у овом Поглављу.

Записник са експланаторног скрининга ПГ 30
476.5 KB
1349 Преузимања
Детаљније...