Sankcije za trgovce koji ne poštuju uredbu o hlebu

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da će trgovci koji ne poštuju uredbu o maksimalnoj ceni hleba „sava“ od brašna tip 500 biti sankcionisani, ali da do sada nije bilo ozbiljnijih primedbi da se ta uredba ne poštuje.

„Sprovodimo kontrole i ukoliko postoje sumnje da se ta uredba ne poštuje, trgovci će biti sankcionisani, ali mi do sada nismo imali takvih primedbi“, kazao je Ljajić novinarima nakon otvaranja kongresa turskih proizvođača i distributera lekova i kozmetike „Dani dobrih prilika“.

On je naglasio da se uredba o ceni hleba sasvim sigurno poštuje, a ona predviđa da maksimalna cena vekne hleba od brašna tip-500, popularno nazvanog „sava“, ne može biti veća od 46 dinara.

Ljajić je rekao da se uredba odnosi samo na jednu vrstu hleba, da na tržištu ima i jeftinijih i skupljih hlebova, a da tip „sava“ ne može biti skuplji od propisane cene.

Vlada Srbije je prošle sedmice produžila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, što znači da maksimalna cena ove vrste hleba ostaje 46 dinara.

Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba T-500 stupila je na snagu 1. avgusta 2015. godine i važiće šest meseci, do 31. januara 2016. godine.

Nevladina organizacija „Zaštita potrošača“ prošle sedmice je objavila rezultate svog istraživanja u kojima se tvrdi da pojedini trgovinski lanci ne poštuju vladinu uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba, pa je na policama sve više hleba manje gramaže.