Санкције за трговце који не поштују уредбу о хлебу

Потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да ће трговци који не поштују уредбу о максималној цени хлеба „сава“ од брашна тип 500 бити санкционисани, али да до сада није било озбиљнијих примедби да се та уредба не поштује.

„Спроводимо контроле и уколико постоје сумње да се та уредба не поштује, трговци ће бити санкционисани, али ми до сада нисмо имали таквих примедби“, казао је Љајић новинарима након отварања конгреса турских произвођача и дистрибутера лекова и козметике „Дани добрих прилика“.

Он је нагласио да се уредба о цени хлеба сасвим сигурно поштује, а она предвиђа да максимална цена векне хлеба од брашна тип-500, популарно названог „сава“, не може бити већа од 46 динара.

Љајић је рекао да се уредба односи само на једну врсту хлеба, да на тржишту има и јефтинијих и скупљих хлебова, а да тип „сава“ не може бити скупљи од прописане цене.

Влада Србије је прошле седмице продужила Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500, што значи да максимална цена ове врсте хлеба остаје 46 динара.

Уредба о обавезној производњи и промету хлеба Т-500 ступила је на снагу 1. августа 2015. године и важиће шест месеци, до 31. јануара 2016. године.

Невладина организација „Заштита потрошача“ прошле седмице је објавила резултате свог истраживања у којима се тврди да поједини трговински ланци не поштују владину уредбу о обавезној производњи и промету хлеба, па је на полицама све више хлеба мање грамаже.