Robna razmena između Srbije i Nemačke može premašiti tri milijarde evra

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas sa izvršnim direktorom Odbora nemačke privrede za Istočnu Evrope Rajnerom Lindnerom, sa kojim je razgovarao u unapređenju bilateralne ekonomske saradnje i stvaranju uslova za povećanje robne razmene između Srbije i Nemačke.

Ljajić i Lindner su izrazili očekivanje da će trgovinska razmena Srbije i Nemačke nastaviti trend rasta koji je ostvaren u prvom kvartalu ove godine i da će do kraja 2014. godine dostići iznos veći od 3 milijarde evra.

Sagovornici su se saglasili da će značajnu ulogu u razvoju ekonomskih odnosa dve zemlje u narednom periodu imati grane energetike, infrastrukture, prehrambene industrije i turizma, dodajući da bi dodatni impuls unapređenju saradnje dalo formiranje srpsko – nemačke privredne komore.

Oni su tokom susreta istakli značaj pomoći koju Srbija očekuje od zemalja Evropske unije u procesu saniranja štete izazvane nedavnim poplavama, a Lindner je informisao Ljajića da je veliki broj kompanija iz Nemačke izrazio spremnost da pomogne Srbiji u otklanjanju posledica ove prirodne katastrofe.