Radionica u cilju predstavljanja novog Sporazuma o olakšavanju trgovine (TFA) Svetske trgovinske organizacije

U cilju predstavljanja novog Sporazuma o olakšavanju trgovine (TFA) Svetske trgovinske organizacije, 28. i 29. aprila 2014. godine u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu, održaće se dvodnevna radionica u organizaciji Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Privredne komore Srbije u saradnji sa Projektom logistika u trgovini zapadnog Balkana koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), kao i Državnim sekretarijatom za ekonomske poslove Švajcarske i Ideas Centrom iz Ženeve.
Ovu radionicu će otvoriti g-din Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.
U posebnom izlaganju pomoćnik ministra Bojana Todorović će prikazati značaj ove teme za okončanje procesa pristupanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji.
Dvodnevna radionica će omogućiti predstavnicima privrede i ministarstava i državnih uprava nadležnih za trgovinu, finansije, carinski sistem, poljoprivredu, sanitarne, veterinarske i fitosanitarne mere, tehničke barijere u trgovini upoznaju sa novim Sporazumom o olakšavanju trgovine (TFA), kao i da se predstave primeri dobre prakse u olakšavanju trgovine.

Na radionici će biti razmatrano na koji način obaveze iz novog TFA doprinose unapređenju poslovanja kroz transparentnost i predvidljivost, smanjenju vremena i troškova vezanih za obradu dokumenata i carinjenje robe, kao i poboljšanju efikasnosti službi na granici. Radionica će imati za cilj da identifikuje potrebne korake koje bi Vlada Srbije trebalo da preduzme kako bi se postigla usaglašenost sa TFA.
Radionica će okupiti istaknute međunarodne eksperte iz Svetske banke/IFC, Ideas Centra, UNCTAD-a i EU, kao i predstavnike domaćih institucija nadležnih za pitanja od značaja za olakšavanje trgovine. Predstavnici privatnog sektora će biti u mogućnosti da se informišu i daju svoje sugestije u pogledu predstojećih inicijativa usmerenih na olakšavanje trgovine.