Радионица у циљу представљања новог Споразума о олакшавању трговине (ТФА) Светске трговинске организације

У циљу представљања новог Споразума о олакшавању трговине (ТФА) Светске трговинске организације, 28. и 29. априла 2014. године у просторијама Привредне коморе Србије у Београду, одржаће се дводневна радионица у организацији Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Привредне коморе Србије у сарадњи са Пројектом логистика у трговини западног Балкана који спроводи Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), као и Државним секретаријатом за економске послове Швајцарске и Идеас Центром из Женеве.
Ову радионицу ће отворити г-дин Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.
У посебном излагању помоћник министра Бојана Тодоровић ће приказати значај ове теме за окончање процеса приступања Србије Светској трговинској организацији.
Дводневна радионица ће омогућити представницима привреде и министарстава и државних управа надлежних за трговину, финансије, царински систем, пољопривреду, санитарне, ветеринарске и фитосанитарне мере, техничке баријере у трговини упознају са новим Споразумом о олакшавању трговине (ТФА), као и да се представе примери добре праксе у олакшавању трговине.

На радионици ће бити разматрано на који начин обавезе из новог ТФА доприносе унапређењу пословања кроз транспарентност и предвидљивост, смањењу времена и трошкова везаних за обраду докумената и царињење робе, као и побољшању ефикасности служби на граници. Радионица ће имати за циљ да идентификује потребне кораке које би Влада Србије требало да предузме како би се постигла усаглашеност са ТФА.
Радионица ће окупити истакнуте међународне експерте из Светске банке/ИФЦ, Идеас Центра, УНЦТАД-а и ЕУ, као и представнике домаћих институција надлежних за питања од значаја за олакшавање трговине. Представници приватног сектора ће бити у могућности да се информишу и дају своје сугестије у погледу предстојећих иницијатива усмерених на олакшавање трговине.