Promocija elektronskog poslovanja i obuka za mala i srednja preduzeća u Beogradu

U okviru aktivnosti projekta Razvoj elektronskog poslovanja koji finansira Evropska unija, u Beogradu je 12. juna 2015. održana promocija elektronskog poslovanja za mala i srednja preduzeća. Korisnici ovog projekta su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo privrede. Na skupu su govorili Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, Katarina Jovanović-Obradović, pomoćnik ministra privrede, Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji i Lešek Jakubovski, vođa projekta.

Otvarajući skup, Katarina Jovanović-Obradović izjavila je da je razvoj elektronskog poslovanja i veće korišćenje mogućnosti digitalne ekonomije važno za unapređenje konukrentnosti. Ona je podsetila da je Vlada Srbije usvojila Strategiju za podršku razvoja MSP, preduzetništva i konkurentnosti za narednih pet godina.

Promocija elektronskog poslovanja i obuka za mala i srednja preduzeća u Beogradu

Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija najavio je da će Ministarstvo trgovine uskoro pustiti u javnu raspravu Zakon o informacionoj bezbednosti koji će urediti ovu oblast i učiniti je bezbednom za sve korisnike – za one koji posluju, one koji kupuju, pružaju dobra i usluge. Prema njegovim rečima, naše internet tržište, koliko god bilo malo u ovom trenutku, postaće deo jedinstvenog digitalnog tržišta, a MSP su nosioci razvoja i za dalji razvoj je neophodno da unaprede digitalnu ekonomiju.

Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji istakao je da Evropska unija nastoji da napravi jedinstveno digitalno tržište koje će svim kompanijama pružiti mogućnost da preko svojih granica prodaju svoje proizvode. U tom smislu Evropska komisija već je predstavila inicijativu – jedinstveno digitalno tržište. On je dodao da će se ovom tržištu priključiti i Srbija kad postane članica EU, ali je potrebno da se haromunizuje zakonska regulativa u ovoj oblasti, a projekat će takođe pomoći na tom planu.

Nakon uvodnih izlaganja, održana je obuka o osnovama elektronskog poslovanja za MSP. U saradnji sa Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj biće održano još 16 obuka za mala i srednja preduzeća u gradovima i mestima u kojima se nalaze sedišta Regionalnih razvojnih agencija.