Промоција електронског пословања и обука за мала и средња предузећа у Београду

У оквиру активности пројекта Развој електронског пословања који финансира Европска унија, у Београду је 12. јуна 2015. одржана промоција електронског пословања за мала и средња предузећа. Корисници овог пројекта су Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Министарство привреде. На скупу су говорили Сава Савић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација, Катарина Јовановић-Обрадовић, помоћниk министра привреде, Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације Европске уније у Србији и Лешек Јакубовски, вођа пројекта.

Отварајући скуп, Катарина Јовановић-Обрадовић изјавила је да је развој електронског пословања и веће коришћење могућности дигиталне економије важно за унапређење конукрентности. Она је подсетила да је Влада Србије усвојила Стратегију за подршку развоја МСП, предузетништва и конкурентности за наредних пет година.

Промоција електронског пословања и обука за мала и средња предузећа у Београду

Сава Савић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација најавио је да ће Министарство трговине ускоро пустити у јавну расправу Закон о информационој безбедности који ће уредити ову област и учинити је безбедном за све кориснике – за оне који послују, оне који купују, пружају добра и услуге. Према његовим речима, наше интернет тржиште, колико год било мало у овом тренутку, постаће део јединственог дигиталног тржишта, а МСП су носиоци развоја и за даљи развој је неопходно да унапреде дигиталну економију.

Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији истакао је да Европска унија настоји да направи јединствено дигитално тржиште које ће свим компанијама пружити могућност да преко својих граница продају своје производе. У том смислу Европска комисија већ је представила иницијативу – јединствено дигитално тржиште. Он је додао да ће се овом тржишту прикључити и Србија кад постане чланица ЕУ, али је потребно да се харомунизује законска регулатива у овој области, а пројекат ће такође помоћи на том плану.

Након уводних излагања, одржана је обука о основама електронског пословања за МСП. У сарадњи са Националном агенцијом за регионални развој биће одржано још 16 обука за мала и средња предузећа у градовима и местима у којима се налазе седишта Регионалних развојних агенција.