Пројекат FUELPAGE: Завршна радионица на тему унапређења мониторинга квалитета деривата нафте у Србији

У оквиру међународног пројекта „FUELPAGE – Јачање капацитета за унапређење система мониторинга квалитета нафтних деривата – пренос најбоље праксе у борби против сиве економије“, 20. септембра у Амбасади Чешке Републике у Србији одржана је завршна радионица посвећена централној теми пројекта – мониторингу квалитета деривата нафте.

Завршна радионица, припремљена од стране Универзитета за хемију и технологију у Прагу и Чешке асоцијације нафтне индустрије и трговине, привукла је велику пажњу представника партнера у Србији – тржишних инспектора Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства рударства и енергетике, представника чланица Националног нафтног комитета Србије и Машинског факултета Универзитета у Београду.

Радионица је отворена уз уводна обраћања амбасадора Чешке Републике у Србији Иване Хлавсове, помоћника министра трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије и главног тржишног инспектора Лидије Стојановић, председника Националног нафтног комитета Србије Петра Шкундрића, проректора за стратегије и развој на Универзитету за хемију и технологију у Прагу Милана Поспишила и шефа Одсека за правне и економске послове у области нафте, деривата нафте и природног гаса Министарства рударства и енергетике Снежане Ристић.

Централни део радионице чинила је дискусија о питањима од највећег интереса за пројектне партнере у Србији, кроз обухватање различитих тема у оквиру целокупног ланца мониторинга квалитета нафтних деривата и идентификацију карика система у којима је потребно постићи даље унапређење. Радионица је била прилика за дискусију и професионално повезивање стручњака у области мониторинга квалитета деривата нафте.

Чешки партнери су изложили детаљну процедуру поступања Тржишне инспекције Чешке Републике у процесу мониторинга нафтних деривата и пружили одговоре на питања од највећег интереса за пројектне партнере дефинисане током пројекта.

На крају радионице су партнери из Чешке Републике представили нацрт препорука за побољшање оквира за мониторинг квалитета нафтних деривата у Србији. Након радионице, одржан је састанак Радне групе пројекта, на којем су настављене консултације о завршетку израде Завршне пројектне студије са предлогом препорука и мера за јачање и побољшање оквира за мониторинг квалитета нафтних деривата у Србији, на основу најбоље праксе у Чешкој Републици и потреба српских партнера.

Пројекат „FUELPAGE“ усмерен је на пренос искустава и добре праксе из Европске уније и Чешке Републике у циљу унапређења ефикасности мониторинга квалитета нафтних деривата у Србији, а за његово суфинансирање додељена су бесповратна средства Централноевропске иницијативе кроз Програм размене знања и искустава (CEI KEP Italy) Централноевропске иницијативе, као једног од инструмената за размену искустава у циљу равномерног економског и друштвеног напретка и подизања капацитета чланица ове регионалне организације која окупља 18 држава централне, источне и југоисточне Европе.