Projekat FUELPAGE: Završna radionica na temu unapređenja monitoringa kvaliteta derivata nafte u Srbiji

U okviru međunarodnog projekta „FUELPAGE – Jačanje kapaciteta za unapređenje sistema monitoringa kvaliteta naftnih derivata – prenos najbolje prakse u borbi protiv sive ekonomije“, 20. septembra u Ambasadi Češke Republike u Srbiji održana je završna radionica posvećena centralnoj temi projekta – monitoringu kvaliteta derivata nafte.

Završna radionica, pripremljena od strane Univerziteta za hemiju i tehnologiju u Pragu i Češke asocijacije naftne industrije i trgovine, privukla je veliku pažnju predstavnika partnera u Srbiji – tržišnih inspektora Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva rudarstva i energetike, predstavnika članica Nacionalnog naftnog komiteta Srbije i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Radionica je otvorena uz uvodna obraćanja ambasadora Češke Republike u Srbiji Ivane Hlavsove, pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i glavnog tržišnog inspektora Lidije Stojanović, predsednika Nacionalnog naftnog komiteta Srbije Petra Škundrića, prorektora za strategije i razvoj na Univerzitetu za hemiju i tehnologiju u Pragu Milana Pospišila i šefa Odseka za pravne i ekonomske poslove u oblasti nafte, derivata nafte i prirodnog gasa Ministarstva rudarstva i energetike Snežane Ristić.

Centralni deo radionice činila je diskusija o pitanjima od najvećeg interesa za projektne partnere u Srbiji, kroz obuhvatanje različitih tema u okviru celokupnog lanca monitoringa kvaliteta naftnih derivata i identifikaciju karika sistema u kojima je potrebno postići dalje unapređenje. Radionica je bila prilika za diskusiju i profesionalno povezivanje stručnjaka u oblasti monitoringa kvaliteta derivata nafte.

Češki partneri su izložili detaljnu proceduru postupanja Tržišne inspekcije Češke Republike u procesu monitoringa naftnih derivata i pružili odgovore na pitanja od najvećeg interesa za projektne partnere definisane tokom projekta.

Na kraju radionice su partneri iz Češke Republike predstavili nacrt preporuka za poboljšanje okvira za monitoring kvaliteta naftnih derivata u Srbiji. Nakon radionice, održan je sastanak Radne grupe projekta, na kojem su nastavljene konsultacije o završetku izrade Završne projektne studije sa predlogom preporuka i mera za jačanje i poboljšanje okvira za monitoring kvaliteta naftnih derivata u Srbiji, na osnovu najbolje prakse u Češkoj Republici i potreba srpskih partnera.

Projekat „FUELPAGE“ usmeren je na prenos iskustava i dobre prakse iz Evropske unije i Češke Republike u cilju unapređenja efikasnosti monitoringa kvaliteta naftnih derivata u Srbiji, a za njegovo sufinansiranje dodeljena su bespovratna sredstva Centralnoevropske inicijative kroz Program razmene znanja i iskustava (CEI KEP Italy) Centralnoevropske inicijative, kao jednog od instrumenata za razmenu iskustava u cilju ravnomernog ekonomskog i društvenog napretka i podizanja kapaciteta članica ove regionalne organizacije koja okuplja 18 država centralne, istočne i jugoistočne Evrope.